Harta site-ului
Ajutor
Ziua Memoriei - 28 ani de la declanșarea Conflictului Armat de la Nistru
Ziua Memoriei - 28 ani de la declanșarea Conflictului Armat de la Nistru

An de an, în raionul Dubăsari, unde s-au dat, acum 28 de ani, cele mai grele lupte pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, administrațiile publice locale, organizează măsuri de comemorare a eroilor căzuți în tragicul conflict armat de la Nistru din 1992.
În urma declanșărilor, la data de 2 martie 1992, raionul Dubăsari devine câmp de luptă.
La Coşniţa acţiunile de comemorare, ca în  fiecare an, au început cu depuneri de flori la monumentul lui Nicolae Sotnicenco, primul erou căzut în timpul luptelor şi a continuat, cu Marșul Păcii, spre monumentul eroilor căzuţi pentru Integritatea şi Suveranitatea Republicii Moldova, unde s-a desfăşurat mitingul-recviem cu participarea vicepreședintelui raionului Dubăsari dl Sergiu GRIGORIEV, a viceprim-ministrului pentru Reintegrare dl Alexandru FLENCHEA, primarul com. Coșnița dl Alexei GAFELI, preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la Conflictul Armat din 1992 “Platoul Coşniţa” Mihai ROTARI, funcţionari publici din cadrul Consiliului raional Dubăsari, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, militari, ofiţeri, reprezentanţi ai Inspectoratului de poliţie Dubăsari, conducători de instituţii publice, combatanţi, tineri şi locuitori ai comunei Coșnița.
Vicepreședintele raionului pe domeniul social dl Sergiu Grigoriev a subliniat în discursul său că ,,pacea este ceea ce ne dorim cel mai mult. De aceea, dragi participanți la acel tragic conflict vă îndemnăm să fiți promotori ai păcii, iar voi dragi tineri să nu permiteți niciodată destabilizare aici pe pământul nostrum natal”.
Dl Alexandru Flenchea a declarat: „au trecut 28 de ani. Au crescut mai multe generații de tineri care știu doar din istorie despre tragedia din 1992, și totuși, trebuie să păstrăm vie memoria celor care și-au sacrificat viața și sănătatea luptând pentru o țară integră, liberă și prosperă. Trebuie să continuăm să reintegrăm patria noastră centimetru cu centimetru. Suntem o singură țară, avem o istorie comună, avem o durere comună și sigur în comun putem găsi o soluție”, a spus viceprim-ministrul Alexandru Flenchea.
Cu omagii de recunoştinţă au venit primarul comunei Coşniţa, preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la Conflictul Armat din 1992 “Platoul Coşniţa, instituțiile de învățământ din localitate.
Acţiunile de comemorare au continuat cu depuneri de flori şi o masă de pomenire.
În ziua de 2 martie, acum 28 de ani, a început conflictul armat de la Nistruiar acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.
 
Marina LUPAȘCO,
Redactor

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ziua Memoriei - 28 ani de la declanșarea Conflictului Armat de la Nistru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta