Harta site-ului
Ajutor
Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului
Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului

Recunoașterea copilului ca ființă umană cu drepturi depline, pentru care adulții au obligații corelative, începe să devină realitate în secolul XX. Doctorul Janusz Korczak (1878-1942), pedagog, pediatru și scriitor, supranumit ”marele prieten” al copiilor, a regândit educația și statutul lor, considerând că aceștia nu sunt persoane în devenire, ci personalități complete, care trebuie tratate cu respect și ale căror opinii trebuie luate în considerare, participarea lor la decizii care îi privesc în mod direct fiind fundamentală.
Cele 42 de drepturi ale copilului, așa cum se regăsesc în Convenția privind Drepturile Copilului, sunt strâns legate unele de celelalte și au toate aceeași importanță.
„Dată fiind lipsa sa de maturitate fizică și intelectuală, copilul are nevoie de protecție și îngrijire specială, inclusiv de o protecție juridică adecvată, atât înainte cât și după nașterea sa.” susține Declarația Drepturilor Copilului.
Activitățile desfășurate, în data de 20 noiembrie 2019, în Gimnaziul Pîrîta, au fost dedicate Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului. Elevii claselor I – IX au fost implicați în diferite activități care au avut drept scop urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare şi să le asigure o bună securitate socială şi condiţii pentru dezvoltare intelectuală şi fizică cît mai completă și, nu în ultimul rând, respectul faţă de părerile copilului. 
Lilia MARŢINCHEVICI,
Director adjunct pentru educaţie Gimnaziul Pîrîta 
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta