Harta site-ului
Ajutor
Zeci de credincioşi au preluat Focul Haric, adus a 10-ea oară în Dubăsari
Zeci de credincioşi au preluat Focul Haric, adus a 10-ea oară în Dubăsari

Zeci de credincioşi s-au adunat sîmbătă, în ajunul Sfintei sărbători de Paști, la Consiliul raional Dubăsari, pentru a prelua Focul Sfînt adus pentru a zecea oară consecutiv de la Ierusalim.
 
Acesta a fost adus în raion de o delegaţie în frunte cu preotul Veaceslav Ciorbă, preotul paroh al Bisericii “Sfîntul Dumitru” din comuna Coşniţa. Lumina Divină a fost adusă la Consiliul raional Dubăsari unde a fost întîmpinată de conducerea raionului, funcţionari din cadrul Consiliului raional, reprezentanţi ai bisericilor, conducători ai serviciilor desconcentrate, primari ai localităţilor şi locuitori ai raionului.
După ce a fost împărţită Flacăra Învierii, toţi cei prezenţi au fost felicitaţi cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti de către Preşedintele raionului Dubăsari dl Grigore Policinschi, primarul comunei Coşniţa dl Alexei Gafeli şi de părintele Veaceslav.
După ce au luat Focul Haric, preoţii s-au întors în localităţi pentru a petrece Slujba de Înviere. Astfel, în noaptea de Paşti, toţi credincioşii din raion, au avut posibilitatea să ia acasă Lumina Divină adusă de la Ierusalim pentru a întâmpina Sfînta sărbătoare.
Focul Haric este o tradiţie anuală, cea mai veche ceremonie creştină din lume, nemodificată de secole, această pogorîre şi este cunoscută de creştinii ortodocşi ca "cea mai mare dintre toate minunile creştine".
Menţionăm că Focul Haric se aprinde în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari.
Lumînările cu care se ia Lumina de la preot în noaptea Învierii nu se aruncă, ci se aprind în faţa icoanei, în caz de supărare mare, la necazuri sau cînd omul se află în mari dificultăţi. Se spune că lumina acestora este mai aproape de rai decît orice altă lumină.

Ecaterina RACOVEŢ,
Şef Secţie

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Zeci de credincioşi au preluat Focul Haric, adus a 10-ea oară în Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta