| Vremea caniculară Vremea caniculară cînd temperaturile zilnice depăşesc 30-35° C la umbră şi 35-40° C la soare ne poate afecta grav starea sănătăţii, declanşînd la multe persoane stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, leşin, deshidratare, oboseală generală, arsuri etc. Pe lingă o serie de afecţiuni fizice, temperaturile excesiv de ridicate au efecte negative şi asupra psihicului. Orice extremă stresează organismul care nu se poate adapta situaţiei. Efectele acute şi cronice asupra sănătăţii a radiaţiei solare directe sunt: - Apar adesea pierderi rapide de apă ale pielii şi arsuri locale, mai întii pe umeri şi nas, urmate de febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greaţă, vomă şi, în cazuri grave, pierderea cunoştinţei.
- Apariţia arsurilor care se manifestă prin înroşirea pielii şi conduce la scăderea nivelului de protecţie a organismului la diferiţi agenţi patogeni, sporeşte riscul infectării cu viruşi, bacterii, etc. Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii pînă la vîrsta de 15 ani, persoanele de vîrstă înaintată , precum şi persoanele care suferă de maladii cardiovasculare, în special cei cu hipertensiune. Bebeluşii pînă la un an categoric nu trebuie să fie supuşi razelor solare.
- Cu temperaturile înalte se produce o creştere excesivă a transpiraţiei, care are rol de regulator termic şi împiedică astfel supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine, antrenînd astfel multe consecinţe negative a proceselor fiziologice. Astfel, poate apărea astenia fizică, precum şi perturbări ale proceselor metabolice sau o creştere a simptomatologiei în cazul unor boli cronice (hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, etc). În această perioadă, e mare probabilitatea ca să se majoreze numărul de cazuri de insult, tensiune arterială şi intracraniană, legate de temperaturile înalte.
De asemenea, canicula poate genera cîrcei, şoc hipertermic, stări de epuizare, etc. Cîrceii de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales în caz de transpiraţie abundentă. Dacă cîrceii durează mai mult de o oră este necesară consultarea medicului. Recomandări pentru populaţie: Pentru a evita şi minimaliza efectul negativ al caniculei populaţia trebuie să cunoască şi să respecte unele reguli şi măsuri simple, dar importante pentru a nu agrava starea sănătăţii: - De limitat plimbările şi băile solare între orele 10°° - 18°°, a se îmbrăca cu haine din ţesături naturale, de culoare deschisă. dar cu mînecă lungă, a purta pălării şi ochelari de soare.
- Încăperile trebuie aerisite frecvent şi de a face dereticarea umedă cel puţin 1 dată pe zi.
- De prevenit pierderile de apă şi substanţe minerale prin consumarea în medie a 2-3 litri de lichide pe zi, constînd din sucuri naturale, apă minerală, care nu vor fi consumate prea reci. Se mai recomandă de a consuma infuzii (ceaiuri) la temperatura camerei din muşeţel, sunătoare şi mai ales din urzici (dispare senzaţia de sete). Infuziile de plante se prepară cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă fiartă.
În afară de lichidele propriu-zise se recomandă consumul cît mai mult al fructelor şi legumelor proaspete. Important este, ca legumele şi fructele să fie bine spălate, evitînd prin aceasta îmbolnăvirea cu BDA. - De evitat consumul băuturilor alcoolice, chiar şi a berei, de cafea şi a băuturilor foarte reci.
- De evitat eforturile fizice susţinute în perioada zilei, cînd temperatura atinge valorile maxime.
- De a face duşuri frecvente cu apă la temperatura moderată.
- Pentru a limita efectele caniculei, ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor rămîne închise în timp ce temperatura exterioară este mai mare decît cea din locuinţă şi vor fi deschise seara tîrziu, noaptea şi dimineaţa. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută, şi utilizată pentru perioade mai scurte. La ridicarea temperaturii mediului înconjurător (pentru cei expuşi razelor solare) sau a temperaturii în încăperile de producţie, a respecta următoarele prevederi:
- pînă la 25°C, asigurarea angajaţilor (indiferent de forma de proprietate) cu apă potabilă în volum minim de 1.0 litru, precum şi micşorarea intervalelor dintre pauze; - pînă la 30°C, asigurarea angajaţilor (indiferent de forma de proprietate) cu apă potabilă în volum minim de 1,5 litri, precum şi stabilirea unei pauze de minim 2 ore în orele de maximă temperatură: - pînă la 35°C, asigurarea angajaţilor (indiferent de forma de proprietate) cu apă potabilă în volum minim de 2,0 litri, precum şi stabilirea unei pauze de minim 4 ore în orele de maximă temperatură;
- după 35°C, asigurarea angajaţilor (indiferent de forma de proprietate) cu apă potabilă în volum minim de 2,5 litri, precum şi stabilirea unei pauze de minim 6 ore în orele de maximă temperatură;
- interzicerea temporară a manifestărilor sportive, culturale sub cerul liber în orele 10°°- 18°°.
Ion PUICĂ, Şef secţie protecţia sănătăţii şi supravegherea sanitară CSP Criuleni Aparatul Președintelui raionului | |
Lasa un comentariu