Harta site-ului
Ajutor
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian cu o nouă vizită de lucru în raionul Dubăsari
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian cu o nouă vizită de lucru în raionul Dubăsari

Astăzi, 20 ianuarie curent, cu o vizită de lucru, în raionul Dubăsari, platoul Coșnița, s-a aflat viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Însoțit de deputatul în Parlamentul RM Roman Roșca, reprezentanți ai Biroului pentru Reintegrare, Aurelia Barbaroș, șef Secție politici sectoriale de reintegrare ațării, dl Serebrian s-a întâlnit cu președintele raionului dl Grigore Filipov.
În cadrul discuțiilor purtate, de către cei doi oficiali, au fost abordate un șir de întrebări legate de zona de securitate. Ulterior, discuțiile au continuat într-un cerc mai larg, cu participarea conducerii raionului Dubăsari, a șefilor de secții, direcții, primari ai localităților din platourile Coșnița și Cocieri, agenți economici, agricultori și conducători ai serviciilor desconcentrate și descentralizate în teritoriul raionului.
Dl Grigore Filipov, a salutat prezența oaspeților în teritoriu. Ulterior, dl președinte a enumerat un șir de probleme cu care se ciocnesc zi de zi cetățenii raionului precum accesul agricultorilor la terenurile de după traseu, libera circulație, unele legi, hotărâri adoptate anterior de Parlament, care necesită a fi revizuite.
Termenul limită de 3 luni, instituit de regimul transnistrean, de acces la terenurile agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, rămâne a fi o problemă actuală și astăzi pentru agricultorii din raion. Pe marginea subiectului dat, dl Sereberian a dat asigurări că ,,vom găsi o soluție pentru problema dată. Stimați agricultori vă îndemnăm să vă orientați la lucrările agricole în regim obișnuit. Vom purta negocieri pentru a facilita și în continuare accesul la terenurile de după traseu”.
Alte întrebări abordate în cadrul discuțiilor s-au referit la extragerea ilegală a resurselor minerale,  elaborarea unui mecanism de asigurare a agricultorilor în caz de interzicerea accesului la terenuri. La cel din urmă subiect abordat dl Driga Ștefan, consilier raional și agricultor a venit cu propunerea de a crea un fond de asigurări, care ar fi o soluție dar trebuie să fie una condiționată și precăutată de Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.
Partea a doua a Agendei de lucru în raionul Dubăsari a cuprins vizite în scopul  familiarizării asupra proiectelor implementate prin intermediul programului de activități de reintegrare a țării în platoul Coșnița. Astfel, prima destinație a fost Școala de Arte din c. Coșnița, care datorită susținerii și finanțării acordate de Biroul de Reintegrare, a reușit să efectueze reparația sălilor de studii și Liceul Teoretic „Ion Creangă”, care cu susținerea biroului a reușit  să renoveze și să amenajeze sala de festivități. În semn de recunoștință discipolii celor 2 instituții au pregătit un mic program artistic. Ulterior, demnitarii s-au deplasat la grădinița nr. 1 din C. Coșnița. Programul de lucru în raionul Dubăsari al dlui Oleg Serebrian și deputatul Roman Roșca a finisat cu vizitarea satului Pîrîta, unde s-au întâlnit cu primarul localității dl Iurie Soltan, a Casei de cultură, a Grădiniței de copii, care de asemenea datorită finanțării prin intermediul programului de reintegrare a reconstruit acoperișul șarpant al blocului A și a Gimnaziului Pîrîta.
La finele întrunirilor, președintele raionului Grigore Filipov, beneficiarii proiectelor au transmis sincere mulțumiri și recunoștință Biroului pentru Reintegrare pentru proiectele implementate în localitățile raionului prin intermediul programului activităților de reintegrare a țării.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian cu o nouă vizită de lucru în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta