Harta site-ului
Ajutor
Viceministrul educaţiei, Cristina Boaghi a vizitat raionul Dubăsari
Viceministrul educaţiei, Cristina Boaghi a vizitat raionul Dubăsari

Situația instituțiilor de învățământ din raionul Dubăsari a fost monitorizată la data de 16 mai curent,, în cadrul vizitei de lucru în teritoriu a viceministrului educației Cristina Boaghi. Oficialul s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice locale, cadre didactice și manageri de la școlile și grădinițele din regiune.

La întrevederea cu autoritățile publice din Dubăsari, care a avut loc la Coșnița, au participat și primari ai localităților din componența raionului, șefi de direcții și directorii instituțiilor de învățământ.

În cadrul ședinței, viceministrul Cristina Boaghi a prezentat principalele acțiuni întreprinse de Ministerul Educației în vederea modernizării învățământului, subliniind ca prioritate asigurarea accesului la educație de calitate pentru fiecare copil.

În acest context, vicepreședintele Consiliului raional Dubăsari, Maria Jimbei s-a referit la situația instituțiilor de învățământ din teritoriu: ”În ultimii ani am reușit să asigurăm școlarizarea tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, inclusiv a 145 de copii cu cerințe educaționale speciale. Elevii din instituțiile preuniversitare participă activ la olimpiadele, concursurile, festivalurile republicane și ocupă locuri premiante. La rândul lor, directorii și cadrele didactice iau parte la diverse proiecte, obținând suport pentru completarea bazei didactice și tehnico-materiale a instituțiilor de învățământ, eficientizarea cheltuielilor energetice etc. În raion activează centre și tabere de odihnă pentru copii”.

La sesiunea de întrebări au fost abordate subiecte privind salarizarea angajaților din sistemul educațional, pregătirea tinerilor specialiști, alimentația copiilor, evaluarea criterială în bază de descriptori etc.

În a doua parte a zilei viceministrul Cristina Boaghi a vizitat Grădinița ”Scufița Roșie” din s. Doroțcaia și Grădinița ”Viorica” din s. Pârâta.

Valeriu Berzan, primar al s. Doroțcaia, a informat că instituția de educație timpurie din localitatea sa are o capacitate de 150 de locuri, însă nu poate face față numărului mare de solicitări din partea părinților: ”Deoarece Doroțcaia este amplasată în zona de securitate, ne confruntăm cu mai multe probleme social-economice. Cu părere de rău, nu avem suficiente resurse financiare pentru a suplimenta numărul de locuri în grădiniță”.

În timpul vizitei la Centrul de odihnă pentru copii și tineret ”Prietenia”, Cristina Boaghi s-a familiarizat cu activitatea acestuia, inclusiv la capitolul calitatea serviciilor oferite elevilor.

Nina Torpan, director al Centrului ”Prietenia”, a afirmat că instituția este pregătită ca, din data de 4 iunie curent, să găzduiască 300 de copii la tabără: ”Dispunem de camere dotate cu bloc sanitar, terenul este bine amenajat, avem piscină, iar peisajul este foarte pitoresc. În total, în sezonul estival putem primi 2100 de copii, în 7 schimburi. ”

Referindu-se la problemele cu care se confruntă, Nina Torpan consideră că ar fi binevenit ca în activitatea taberei de vară să fie încadrați și studenți universitari, deoarece copiii apreciază înalt comunicarea cu tinerii.

Menționăm că în raionul Dubăsari activează 12 instituții de educație timpurie, 8 gimnazii, 7 licee teoretice, 1 școală de sport și 3 centre comunitare.

Larisa BRADUCEAN,
Șef Direcție învățământ general

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Viceministrul educaţiei, Cristina Boaghi a vizitat raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta