Harta site-ului
Ajutor
Tot mai mulți tineri dubăsăreni decid să-și construiască viitorul acasă
Tot mai mulți tineri dubăsăreni decid să-și construiască viitorul acasă

Pe malul râului Nistru, este așezată una din localitățile pitorești ale raionului Dubăsari, satul Pîrîta. Satul se mândrește cu oameni gospodăroși și dornici de dezvoltare și creștere personală. Tânăr și entuziasmat de a oferi moldovenilor ceva gustos este și Vladimir, care a decis să-și construiască viitorul acasă.
,,Vreau să vă împărtășesc istoria mea și anume, cum e să te întorci acasă după 5 ani de studii de peste hotare și să încerci să-ți faci un viitor în satul de baștină. Totul a început de la livada de mere. Odată ce am ajuns acasă, am fost poftit să dau o mână de ajutor la strâns mere, ce urmau să fie duse la procesare, practic gratis (1 leu per kg de mere) și anume atunci am înțeles că acest lucru nu e ok”, ne-a comunicat Vladimir.
Această situație a și dat naștere ideii de creare a unei întreprinderi „Cooperativa Verde” care ar fi o soluție optimă pentru  agricultorii din jur, ca să nu piardă roada de mere, să o proceseze în suc natural, fără adaosuri și E-uri care reprezintă un pericol pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.
„Am avut ocazia să văd, cum agricultorii noștri, după 1 an de muncă silnică, practic dădeau merele gratis, atunci am zis ,,Eu pos să fiu schimbarea”, în acel moment am decis să acționez. Primul pas a fost procurarea a două livezi, una nouă cu pomi tineri și alta bătrână, lăsată fără de grijă, pe care am readus-o la viață, înțelegând foarte bine că nu este atât de greu să crești merele, decât e să le realizezi. Alegerea a căzut pe producerea sucului proaspăt stors, așa cum făceau pe vremuri buneii noștri, stors prin teasc”, a conchis tânărul pârâțean.
Pentru realizarea și punere în practică, Vladimir a pornit în căutarea încăperii ,,mi-am dorit foarte mult ca această încăpere să fie anume la mine în sat. Fostele garaje ale colhozului mi-au făcut din ochi. Reparațiile au durat aproximativ 3 luni, vreo lună tragerea comunicațiilor, apoi a urmat căutarea liniei de producere”. Tehnica potrivită pentru implementarea proiectului propus a fost adusă tocmai din România. A fost un lucru nu deloc ușor și costisitor deoarece  „să aduci utilaj în Moldova, care ar contribui la crearea a câteva locuri noi de muncă, nu este deloc ușor. Impozitele la vămuire constituie vreo 20% din costul utilajului și asta cu siguranța este o problemă și un impediment pentru tinerii dornici de a se realiza aici acasă”, ne-a relatat Vladimir.
Instalarea tehnicii și pornirea procesului de producere a sucului a fost foarte așteptată și dorită de locuitorii satului, deoarece practic astăzi nu găsim nicăieri pe rafturile din magazinele din țară, sud de mere, produs eco fără adaosuri suplimentare. Așa cum ne spune Vladimir ,,oamenii sunt flămânzi de schimbări în sat, însă nu sunt gata să riște personal. Admiră inițiativa, dar inițiativa altora. Acum producem suc, vreo 200-300 litri pe zi, ne promovăm singuri, dar ne dorim ca producția noastră să o vedem și pe rafturile magazinelor din Chișinău, care fizic sunt foarte aproape (vreo 20 km distanță până la ele). Avem planuri mari pentru acest sat, de asta și am numit întreprinderea “Cooperativa verde”, cu gândul de a crea o comunitate de producători”.
Cooperativa verde, propune spre vânzare doritorilor suc de mere proaspăt stors nepasteurizat la doar 10 lei/litrul sau suc de mere pasteurizat, ambalat în cutie 3 litre / 60 lei (20 lei litrul ). De asemenea, sucul este și în ambalaj comod pentru copii în sticluță de 300 ml la prețul de 14 lei. Merele sunt colectate cu grijă din livada dlui Vladimir, acest lucru garantează o calitate superioară a materiei prime!
Totodată, fondatorii întreprinderii oferă și servicii de producer a sucului din merele consumatorului la un preț de 6 lei/litru.
Sucul poate fi procurat în diverse variante ,,Suntem foarte flexibili, ne putem adapta după cerințele dumneavoastră”.
Un fapt extrem de important este că ,,Cooperativa verde” oferă și servicii de livrare. Susțineți producătorii responsabili, care încearcă să miște ȚARA din loc!
Cel mai gustos suc de mere îl găsiți în s. Pîrîta ( în apropiere de Vadul lui Vodă), tel- 078951423.
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
mtLUCacQXDpO
2021-09-30 06:16:50
atfuxejI
FJKiMUITrSP
2021-09-30 06:16:51
VLaQIxGjAlron
utZTIHoDnPUiFb
2021-10-14 19:02:58
IVbTZWDaxqzR
tqfORHLdx
2021-10-14 19:02:59
JbBZKGiRH
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Tot mai mulți tineri dubăsăreni decid să-și construiască viitorul acasă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta