Harta site-ului
Ajutor
Toți elevii din raionul Dubăsari, mănâncă gratis la școală!
Toți elevii din raionul Dubăsari, mănâncă gratis la școală!

În raionul Dubăsari, peste 2700 de copii mănâncă fără plată, în cadrul  gimnaziilor şi liceelor în care învaţă. Majoritatea dintre aceştea provin din familii social-vulnerabile.
La data de 28 septembrie curent, Președintele raionului Dubăsari dl Grigore POLICINSCHI, împreună cu reprezentanții Direcției învățământ general Dubăsari și a Secției informare, transparență și relații cu publicul, au întreprins a vizită de lucru la Liceul Teoretic Ion Creangă din comuna Coșnița
Președintele raionului i-a întrebat pe elevi dacă sunt mulțumiți , la care nimeni nu a zis că ar refuza acest prînz cald, ba din contra, consideră mâncarea de la şcoală gustoasă și au rugat să continuie și mai departe această alimentare pentru toți elevii, inclusiv pentru cei care își fac studiile în ciclul liceal.
Tudor VERLAN, directorul instituției date, a relatat că se străduie să facă față cerințelor medico-sanitare, care sunt cerute conform standartelor de la ANSA dar și a altor dificultăți care sunt legate de aprovizionarea cu produsele alimentare necesare. Utilajul tehnologic folosit în procesul de preparare a bucatelor, a fost renovat cu forțele proprii a instituției.
La moment la Liceul teoretic ”Ion Creangă” își fac studiile 573 de elevi, aceștea fiind alimentați în trei schimburi, fiecare schimb deține un număr de 200 de locuri; în primul schimb, sunt alimentați elevii claselor primare, în schimbul doi sunt alimentați jumate din elevii care-și fac studiile în ciclul gimnazial și în schimbul trei restul claselor gimnaziale și liceenii. ”Copii se bucură de un meniu bogat, balansat , iar faptul că statul asigură alimentaţia gratuită a elevilor este de un mare ajutor. De exemplu pentru unii copii din familiile social vulnerabile, această masă, acest prânz cald pe care îl primesc la școală este un lucru foarte important deoarece acasă nu reușesc să ia dejunul, astfel părinții sunt scutiţi de o mare povară prin faptul că nu trebuie să-şi bată capul cu ce să hrănească copiii”, a zis Tudor VERLAN.
Și președintele raionului a avut ocazia să guste mâncarea cu care se alimentează elevii: ”Este foarte gustos, dar principalul este sănătos pentru copii, astfel vom avea elevi sănătoși care cu o așa alimentare, vor avea capacitatea de a se concentra pe învățătură. Noi trebuie să păstrăm această tradiție de a alimenta toți copii din raion”, a conchis dumnealui.
Domnul președinte a ținut să facă cunoștință și cu personalul de la blocul alimentar, unde activează 5 doamne, una dintre care, dna Polina ILIIN, muncește aici de mai bine de 40 de ani. Doamnele de la bucătărie au zis că este o decizie corectă, ca fiecare să aibă posibilitatea să fie alimentat gratuit în cadrul liceului chiar dacă sunt în clasele mari. ”Noi am luat hotărâre la Consiliul raional să alocăm bani ca toți copii din raionul Dubăsari să fie alimentați, deoarece nu toți copii reușesc să mănânce dimineață, iar altă dată nici nu au cu ce”.
La sfârșitul vizitei președintele raionului dl Grigore POLICINSCHI, a mulțumit întreg personalului pentru munca pe care o depune, pentru grija care o au față de tinerele generații, le-a dorit sănătate și multă precauție în procesul de pregătire a bucatelor.
Toate instituțiile de învățământ din raion se bucură cu alimentare gratis a elevilor, iar aici de menționat și faptul că școlarizarea copiilor din raion este de 100 %. Aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu produse alimentare se face în bază de concurs, firmele cîștigătoare asigură şcolile şi liceele cu produse alimentare, iar pregătirea bucatelor are loc în şcoală. Stabilirea nivelului sumelor aferente fiecărei școli se face prin înmulțirea numărului de elevi înmatriculați în unitatea de învățământ cu limita valorii zilnice prevăzute și cu numărul de zile de activitate didactică din anul respectiv.
Tatiana GHERB,
Administrator principal baza de date

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Toți elevii din raionul Dubăsari, mănâncă gratis la școală! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta