Harta site-ului
Ajutor
Timpul trece, însă rănile rămân
Timpul trece, însă rănile rămân

Primăvara anului 1992 rămâne și acum în memoria poporului moldovenesc o perioadă umbrită de evenimentele tragice de pe râul Nistru.
O filă neagră din istoria vieții plină de greutăți, necaz și tortură, ce a furat sute de vieți nevinovate, a mutilat mii de oameni, iar zeci de conaționali de-ai noștri au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în urma confruntărilor armate. Modul de viață al oamenilor a suferit o dramatică transformare, dezvoltarea țării a stagnat, iar o generație întreagă de copii au crescut în condițiile unui stat și ale unei societăți divizate. Sunt deja 25 de ani de când problema transnistreană rămâne și acum un ,,conflict înghețat”.
Cele mai grele lupte în timpul conflictului s-au dat la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, Pohrebea, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor, numărul victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar în urma unor estimări, circa o mie de oameni și-au pierdut viața sau au dispărut fără urmă, două mii de persoane au fost rănite, maltratate și au devenit invalide, circa trei mii de persoane au devenit refugiați în propria țară și au fost distruse sute de case de locuit.
La 31 martie 1992, satul Pîrîta și-a pierdut primul erou în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Boris Dovgani și-a pierdut viața pe câmpul de luptă din preajma satului Coșnița. Astfel, anual la data de 31 martie localinicii satului Pîrîta organizează un miting de comemorare a eroului, Boris DOVGANI, căzut la datorie.
Cuvinte mari – pentru fapte frumoase, aprecieri înalte -  pentru eroismul demonstrat, așa ar putea fi rezumată atmosfera pentru începutul evenimentului.  După ce a fost ținut un minut de reculegere, primarul satului Pîrîta, Iurie Soltan a venit cu un mesaj de recunoștință față de familia acestuia și cei prezenți ,,Astăzi ne-am adunat să-l comemorăm pe Boris Dovgani, erou al satului, care s-a jertfit cu viața pentru ca noi astăzi să trăim în liniște, în pace, fără frică. Deci vă îndemn să nu uităm niciodată acei bărbați care au luptat și ne-au apărat patria”.
Cu mîndrie și nostalgie camarazii săi de armă au spus că era un om dârz și curajos. La fel și-au amintit despre clipele petrecute împreună despre scopurile atinse, despre vremurile grele prin care au trecut cu Boris Dovgani. ,,Împreună cu Boris, care avea experiență de război în Afganistan, am grămădit mai mulți băieți de la 5 am ajuns la 30, apoi la 60 și mai mulți. Ei ziua puneau steagul lor pe primăria noastră, iar noi noaptea îl scoteam și îl puneam pe al nostru moldovenesc, cu frică de moarte că ei aveau arme, iar noi nu aveam. Este un adevărat bărbat care trebuie comemorat pe cinste”, a spus Moiseev Vasile, combatant al războiului de pe Nistru şi cumnatul lui Boris Dovgani.
Rotaru Ruslan, șef de poliție sectorul Coșnița a spus cu demnitate că acest erou a fost un om al acțiunii și al faptei, care nu trebuie dat uitării ,,Astăzi este o zi neagră, o zi de comemorare, o zi în care ne aducem aminte de Boris Dovgani, este foarte important atât noi, cât și generația care vine să comemoreze acest erou. Trebuie mereu să fim aproape de camarazii care au căzut pe câmpul de luptă și să susținem familiile lor”, a subliniat dl Rotaru.
Cu emoții și trăiri au venit cu un omagiu celor căzuți în conflictul de pe Nistru beneficiarii bibliotecii publice pentru copii cât și elevii gimaziului Pîrîta.
O atmosferă unică au creat piesele interpretate de către Popa Iurie, ,,Primăvară – primăvară” și ,,Deșteaptă-te Jupîne”. Acestea au adus o lumină peste locul unde așteptau toți smeriți să depună florile la monumentul eroului, înălțat de către combatanții și prietenii de luptă. Sora acestuia cu lacrimi în ochi a mulțumit conducerii și consătenilor pentru acest gest, care deja a devenit o tradiție.
Spre sfârșitul evenimentului cei prezenți s-au ordonat în coloană şi au mărşăluit până la cimitirul din localitate, unde îşi doarme somnul de veci, Boris DOVGANI, care stă pusteit printre celelalte sute de morminte, iar în această zi semnificativă prinde culoare şi luminează asemeni razelor solare.
Anastasia LUCHIANOV,
Studentă anul III, USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Timpul trece, însă rănile rămân - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta