Harta site-ului
Ajutor
Terenurile lăsate pârloagă – pepinieră de boli și dăunători
Terenurile lăsate pârloagă – pepinieră de boli și dăunători

La moment, pe teritoriul raionului Dubăsari, din suprafaţa de 15 128 ha de terenuri agricole, 14 239 ha se prelucrează, adică în mărime de 94%. În comparaţie cu acum 5 ani, suprafaţa terenurilor prelucrate s-a mărit cu aproximativ 400 ha. Necătând la creșterea atestată în ultima perioadă la capitolul terenurilor prelucrate totuși 889 ha stau îmburuienite de mai mulţi ani şi faptul că sunt dispersate în mare parte printre terenurile lucrate, reprezintă un pericol imens pentru terenurile prelucrate. Ele servesc ca o pepiniera de diferite boli, buruiene, plante dăunătoare şi parazite, în acelaş timp sunt sursă de dăunători de tot felul. La fel, unele din aceste terenuri, fiind amplasate în apropierea pădurilor sau fâşiilor forestiere, prezintă pericol major de incendiere a acestora.
Conform Codului funciar, deţinătorii de terenuri agricole sunt obligaţi să întreprindă măsuri de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor, iar administraţia locală are competenţa să exercite controlul de stat asupra folosirii şi protecţiei terenurilor, inclusiv asupra combaterii şi prevenirii răspândirii buruienilor. Codul contravenţional prevede sancţiuni pentru cei care nu prelucrează terenurile, astfel punând în pericol sănătatea oamenilor şi terenurile adiacente. Până la moment încă nu au fost aplicate sancţiuni, dar mai devreme sau mai târziu acestea vor veni.
Noi apelăm la bunul simţ al proprietarilor acestor terenuri să întreprindă măsuri pentru a distruge buruienile şi dăunătorii sau să prevadă transmiterea acestora în arendă sau alt mod de folosinţă, astfel aducând aportul la reducerea suprafeţelor neprelucrate.
 
Valeriu POPUŞOI,
Secţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Terenurile lăsate pârloagă – pepinieră de boli și dăunători - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta