Harta site-ului
Ajutor
Tablete pentru Bibliotecile pentru Copii
Tablete pentru Bibliotecile pentru Copii

La data de 8 septembrie2016,Direcția cultură și turism împreună cu 3 bibliotecari și reprezentanți ai autorităților publice locale (APL) din r.Dubăsari au participat la prima sesiune informativă pentru bibliotecile pentru copii, selectate să adere la rețeaua Novateca. Evenimentul este organizat de Novateca în cooperare cu Ministerul Culturii și Biblioteca Națională pentru Copii, ce a presupus familiarizarea cu conceptul general al programului Novateca, aspectele logistice ale procesului de dotare cu echipament și oportunitățile de dezvoltare profesională pentru bibliotecari, ce motivează bibliotecile să dobândească abilități noi și să dezvolte servicii moderne pentru un număr tot mai mare de utilizatori, extinzând astfel oportunitățile de educație pentru cetățeni.
Pentru asigurărea accesului liber la Internet și la resursele on-line, bibliotecile pentru copi: BCCoșnița; BCDoroțcaia; BCOxentea- vor fi echipate cu tablete, calculatoare și echipamente de rețea. În același timp, cei trei șefi de bibliotecă vor primi instruiri în domeniul IT, cât și în dezvoltarea serviciilor moderne de bibliotecă pentru copii, utilizând tabletele. "Utilizarea corectă a tehnologiilor moderne și instrumentelor, precum și consultanța oferită în acest domeniu, oferă plus valoare bibliotecilor, în special bibliotecii pentru copii", a menționat Evan Tracz, Directorul Programului Novateca. "Tabletele și aplicațiile pot fi utilizate în moduri foarte diverse, stimulând procesul de educație și totodată, aducând idei și elemente noi pentru comunitate".
Cei prezenți au participat la mini-ateliere de lucru privind utilizarea tabletelor și dezvoltarea jocurilor educative pentru copii și adolescenți. Ulterior, participanții au fost divizați în grupuri, pentru a discuta despre procesul de echipare a bibliotecii, instruiri în domeniul IT, cooperarea cu autoritățile publice locale, politicile de utilizare a tabletelor și a Internetului, precum și despre procesul de raportare online.
Printre bibliotecile selectate pentru a primi echipament IT și a beneficia de formare profesională pentru bibliotecari se numără bibliotecile publice pentru copii din, Dubăsari. Aderarea bibliotecilor pentru copii la rețeaua Novateca se înscrie în contextul Memorandumului de înțelegere semnat între Ministerul Culturii al RM și Programul Novateca/ IREX Moldova. Proiectul prevede dotarea bibliotecilor pentru copii cu tablete și alte tehnologii moderne; diversificarea, inovarea serviciilor de bibliotecă pentru copii; instruirea bibliotecarilor în vederea implementării serviciilor bazate pe utilizarea tabletelor; consolidarea rețelei bibliotecilor pentru copii; dezvoltarea parteneriatelor pentru implementarea inițiativelor de modernizare a bibliotecilor pentru copii; crearea în cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii a Centrului de Excelență și Instruire, care va instrui bibliotecarii și va promova servicii moderne de bibliotecă pentru copii.
Mulțumim Programului Novateca-IREX Moldova  pentru sprijinul acordat în vedeerea modernizării bibliotecilor pentru copii din raionul nostru, extinderii accesului utilizatorilor la tehnologiile informaționale, instruirii bibliotecarilor întru implimentarea serviciilor noi destinare copiilor. Apreciem eforturile depuse de administrațiile publice locale la etapa de aplicare și asigurare a cerințelor minime de aderare la program și ne exprimăm convingerea că vor susține și în continuare.
Îndemnăm bibliotecarii pentru copii să fie activi și dedicați, pentru că succesul va depinde în mod hotărîtor de angajamentul fiecărui, de dorința și eforturile pe care le vor depune pentru ca bibliotecile pe care le conduc să devină cu adevărat vibrante și indispensabile membrilor comunității.
Natalia Ciudin,
specialist principal în domeniul biblioteci,DCT

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Tablete pentru Bibliotecile pentru Copii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta