Harta site-ului
Ajutor
Starea de urgență în sănătate publică prelungită până la 15 martie
Starea de urgență în sănătate publică prelungită până la 15 martie

În contextul constatării prezenței pe teritoriul Republicii Moldova a tulpinii Omicron a coronavirusului de tip nou, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit, în data de 13 ianuarie, în ședință de lucru pentru evaluarea situației pandemice și înaintării normelor de rigoare în vederea prevenirii infectării cu noul tip de coronavirus. 
Astfel, comisia a decis prelungirea, până la 15 martie 2022, a stării de urgență în sănătate publică. De asemenea, s-a decis ca începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.  
Hotărârea CNESP Nr. 1 din 13 ianuarie 2022 survine pe fondul unei creșteri cu 77 la sută a numărului de cazuri de îmbolnăviri atestat în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară.
Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecție. Astfel, începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.
Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise numai cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben. 
În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă. În pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. 
Hotărârea în înntregime poate fi vzualizată pe linul de mai jos:
 https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/hotararea_cnesp_nr.1_din_13.01.2022.pdf
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Starea de urgență în sănătate publică prelungită până la 15 martie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta