Harta site-ului
Ajutor
Specialiştii în sănătatea publică atenţionează populaţia privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci
Specialiştii în sănătatea publică atenţionează populaţia privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor pot apărea greaţă, vomă, diareie, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfârşit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice, când sunt consumate în combinaţie cu alcool.
În ultima săptămână, în Republica Moldova, a fost înregistrat 1 caz de otrăvire cu ciuperci cu afectarea a 3 persoane, dintre care un copil de 3 ani care este spitalizat în stare foarte gravă și 2 persoane mature decedate.
În 2019, au fost înregistrate 81 de cazuri de otrăviri cu ciuperci cu afectarea a 88 persoane, inclusiv 15 copii sub 17 ani și 2 decese la persoane mature, comparativ cu 115 cazuri de otrăviri cu ciuperci cu afectarea a 120 persoane, inclusiv 28 copii sub 17 ani şi decesul a 2 persoane mature înregistrate în 2018 și 89 cazuri cu afectarea a 114 persoane, inclusiv 17 copii sub 17 ani și decesul a 1 persoană matură, în 2017. Teritoriile administrative afectate în anul 2019 au fost mun. Chişinău, mun. Bălţi,  Soroca,  Hînceşti, Ialoveni, Edineț.
S-a constatat că principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau achiziţionate de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și urmate de prepararea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice.
De asemenea, ATENŢIONĂM populaţia asupra răspândirii intoxicaţiilor cu ciuperci la copii, datorită particularităţilor de vârstă, alimentaţie, igienă personală – ei prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.
Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci şi în primul rând a formelor grave şi deces, este important de respectat următoarele reguli:
- Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu le consumaţi şi/sau degustaţi, mai cu seamă în formă crudă, ”o formă nouă” de alimentație.
- Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanţe toxice şi devin necomestibile.
- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
- Nu admiteți consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii.
- La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
Ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie! Conştientizarea pericolului otrăvirilor şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul intoxicaţiilor cu ciuperci.
Dacă sunteți un amator înrăit, procurați ciupercile comestibile din locurile autorizate.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Specialiştii în sănătatea publică atenţionează populaţia privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta