Harta site-ului
Ajutor
Seminar instructiv-informativ pe problemele cadastrale
Seminar instructiv-informativ pe problemele cadastrale

Conform planului de activitate al Direcției agricultură și cadastru, din cadrul Consiliului raional Dubăsari, la data de 6 aprilie curent, a fost organizat un seminar instructiv, la care au participat: primarii localităților, inginerii cadastrali din raion, colaboratorii Direcției agricultură și cadastru, dl Valeriu Driga, registrator OCT Dubăsari și vicedirectorul Întreprinderii de Stat ”Cadastru”, dl Valeriu Gînju.
În cadrul seminarului, la ordinea de zi au fost propuse următoarele întrebări:
1. Cu privire la procedurile simplificate pentru înregistrarea dreptului de moștenire în baza schemelor elaborate de primării, raportor dl V.Gînju;
2. Cu privire la procedura de evidență și înregistrare a bunurilor imobile, cota valorică care este pe la primării, la oficiul cadastral teritorial, raportor dl S.Guvir, șef Direcție agricultură și cadastru;
3. Cu privire la aprobarea listelor bunurilor imobile și suprafața terenurilor aferente acestora, care se află la evidența contabilă a unităților administrativ-teritoriale de nivelul I și II din raion, raportor dl S.Guvir;
Pe marginea primei întrebări, dl Valeriu Gînju, a adus la cunoștință celor prezenți despre principalele modificări simplificate în înregistrarea dreptului de moștenire.
”Problema principală pe care o au oamenii cu Oficiile cadastrale, sunt prețurile mari pentru lucrările cadastrale. Acum s-a modificat legea, prețurile sunt micșorate în unele cazuri și conform art. 561 este permisă înregistrarea primară provizorie în baza schemei de amplasare a bunului imobil. Astfel, este posibil de făcut înregistrarea provizorie fără să ne ducem în câmp și să facem măsurări, aceasta se face doar în cazul în care omul își înregistrează pentru prima dată bunul, sau în cazul moștenirii. Iar pentru vânzarea bunurilor, această procedură nu merge”, a menționat dl Valeriu Gînju. Totodată, a vorbit în linii generale despre ordinul cu privire la aprobarea regulamentului privind modul de întocmire a schemei de amplasare a bunului imobil, efectuarea înregistrării primare provizorie a dreptului de proprietate, cât și a prezentat un model de schemă. La fel a informat despre care sunt pașii de înregistrare a bunului imobil și cazuri în care poate fi folosită înregistrarea provizorie.
Începând cu anul 2018 va fi începută înregistrarea masivă și vor fi efectuate 3 feluri de lucrări: finalizarea casă și grădini, delimitarea terenurilor- proprietatea publică a primăriilor, a raionul și a statului, corectarea erorilor.
Cu privire la a doua și a treia întrebare, dl Sergiu Guvir, a adus la cunoștință despre aprobarea listelor bunurilor imobile și suprafața terenurilor aferente acestora, din raion și procedura de evidență și înregistrare a bunurilor imobile. Din informația prezentată a fost menționat ca scop principal: înregistrarea bunurilor imobile la oficiul cadastral. ,,Este de competența primăriilor pentru a merge la oficiul cadastral pentru înregistrarea bunurilor imobile. Pe fiecare bun imobil trebuie să fie întocmită în mod separat lista proprietarilor, care sunt repartizați în acel bun imobil și fiecare proprietar trebuie să aibă certificatul de proprietate. Fără certificatul de proprietate a fiecarei persoană, nu este posibil să mergem la oficiul cadastral, nici primăriile și nici agenții economici” a subliniat dl Guvir.
Pentru finalizarea lucrului este nevoie de prezentarea listelor bunurilor imobile din toate primăriile.
La informația adusă în cadrul acestui seminar, cei prezenți au avut mai multe întrebări și neclarități referitor la anumite situații legate de înregistrarea bunurilor imobile.
Anastasia LUCHIANOV,
Studentă anul III, USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Seminar instructiv-informativ pe problemele cadastrale - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta