Harta site-ului
Ajutor
Sărbătoarea Naţională "Ziua comemorării a 167 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu"
Sărbătoarea Naţională "Ziua comemorării a 167 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu"

 
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850, Botoşani) a fost un poet, prozator şi jurnalist român.
Copilăria a petrecut-o la Botoşani şi Ipoteşti în casa părintească şi prin împrejurimi într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu (Fiind băiet... sau O, rămâi).
1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broşură, Lăcrimioarele învăţăceilor gimnazişti (Lăcrimioare...la mormântul prea-iubitului lor profesoriu), în care apare şi poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist. La 25 februarie/ 9 martie (stil nou) debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aş avea. Iosif Vulcan il convinge să-şi schimbe numele în Eminescu şi mai tîrziu adoptat şi de alţi membri ai familiei sale. În acelaşi an îi apar în "Familia" alte cinci poezii.
Anul acesta se împlinesc 167 ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Cu prilejul acestui eveniment în cadrul Bibliotecii Publice Raionale Dubăsari la data de 16 ianuarie 2017 a avut loc o oră literară dedicată comemorării poetului MihaiEminescu. În cadrul evenimentului au participat copiii claselor a VI-IX, cu un recital de poezie din creaţia poetului, dedicînd şi recitind versurile lui Eminescu. Evenimetul fiind urmat de o expoziţie de postere care conţin date bibliografice din viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu. Participanţii au fost informaţi vizavi de cele mai remarcabile evenimente din activitatea şi opera poetului. În cadrul Bibliotecii Publice Raionale a fost vernisată şi o expoziţie de carte şi citate remarcabile dedicate "Poetului nepereche" - Mihai Eminescu.
Eminescu a fost internat la 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Bucureşti. 
Luna ianuarie ne apropie sufleteşte pentru a aduce un omagiu Luceafărului poeziei române, al cărui operă va dăinui secole înainte.
Nicolaev Marina
Şef Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Sărbătoarea Naţională "Ziua comemorării a 167 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu" - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta