Harta site-ului
Ajutor
Să plec, sau să rămân o întrebare tot mai des întâlnită în rândul tinerilor
Să plec, sau să rămân o întrebare tot mai des întâlnită în rândul tinerilor

Molovata Nouă este amplasată pe partea stângă a râului Nistru, în zona de securitate, comună din raionul Dubăsari. Însă pentru Dan Caraiman, aceasta nu este o piedică sau o scuză de a te dezvolta și a deveni un om de succes aici acasă, în Republica Moldova. Născut în anul 1992, an care a marcat raionul Dubăsari, când teritoriul acestuia a fost zguduit de Conflictul armat de pe Nistru, este un tânăr ambițios care a decis să rămână „acasă” să-și dezvolte propria afacere, evitând plecările peste hotare, idee promovată de semenii săi. Dan este farmacist, iar după orele de muncă lasă halatul alb și pune pe mâini mănușile de lucru și urcă în tractor. Deține pământuri agricole unde cultivă grâu, porumb și floarea soarelui.
„Ca și mulți tineri care au plecat din țară mi-am pus și eu întrebarea: să plec, sau să rămân?, însă prea scumpă îmi este localitatea mea unde m-am născut unde îmi este familia și casa părintească. Mă tot gândeam cu ce să mă ocup, ce aș putea dezvolta aici „acasă” și am ajuns la concluzia că Republica Moldova este bogată în pământuri arabile și anume pământul ne-a hrănit neamul ani de zile. Pământurile care le dețin deja de 9 ani de zile sunt amplasate pe teritoriul transnistrean, e mai complicat la capitolul documentelor dar și la realizarea mărfii, luând în considerație zona de conflict, greutăți întâmpin și cu tehnica veche, căci pentru cea nouă este nevoie de investiții foarte mari. E o muncă enormă și nu din cea mai ușoară dar asta nu mă oprește să prelungesc activitatea mea. Vreau să contribui la dezvoltarea țării mele și îndemn și alți tineri să o facă acasă. E posibil dacă ai ambiție și dorința arzătoare de aschimba ceva în țara ta, căci noi suntem viitorul țării, e greu dar nu și imposibil”,  a declarat Dan pentru buletinul informativ Dubăsărenii.
Pe lângă agricultură Dan mai are un hobby, l-a frapat apicultura, s-a împrietenit cu micile muncitoare din 2016 și a ajuns acum să aibă propria prisacă. „Am început această ocupație din curiozitate, îmi era de minune cum niște insecte mici fac atâta muncă și produc un adevărat izvor de sănătate. Am procurat 2 familii de albini și le-am îndrăgit foarte mult, de la apicultorii vârstnici am acumulat cunoștințe și deja pe parcursul a 5 ani m-am împrietenit cu ele și am circa 70 de stupuri. În preajma stupurilor este situat lanul de floarea soarelui unde „fetițele mele” au de lucru. Familia mă susține și când este mai mult de lucru se mobilizează și facem o mini clacă. Apicultura necesită timp și răbdare și pentru a menține familiile de albini mă strădui să le dedic mai multă atenție,” a adăugat Dan.
Dar și asta nu este tot, mai puțin de un an Dan arendează un teritoriu de 1ha 16a de pământ împreună cu seră, unde a cultivă cartofi, pepene roșu, ardei, roșii. „Asta este prima mea experiență în creșterea cartofului, încerc și învăț pe propriile observări și greșeli, dorința mare de a obține rezultate bune și legume sănătoase mă ghidează și prevalează greutăților cu care mă ciocnesc” a remarcat tânărul.
Dragi tineri, acest material sperăm că va servi un bun imbold și reprezintă o dovadă că atunci când dorința și dragostea de „casă” e mare, totul e posibil.
Olga OCHIȘAN (Caraiman),
practinat buletinul informativ „Dubăsărenii”

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Să plec, sau să rămân o întrebare tot mai des întâlnită în rândul tinerilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta