Harta site-ului
Ajutor
S-a dat start sezonului de vânătoare
S-a dat start sezonului de vânătoare

În conformitate cu Ordinul Ministerului Mediului, începând cu ziua de 28 noiembrie 2021, s-a dat start sezonului de vânătoare.  Conform ordinului emis, perioada de vânătoare se va încheia pe data de 30 martie 2022.
Pentru a asigura prevenția și protecția vânătorilor dar și a celor din jur, se recomandă evitarea împușcării păsărilor și animalelor, vânatul asupra cărora este interzis, să nu lase arma fără supraveghere în câmpul de vânat sau în autoturism, să nu folosească cartușe cu glonț de oțel sau alte tipuri de cartușe interzise prin lege, să respecte cu strictețe regulile de port și păstrare a armelor de foc, etc.
Conform legii, vânătoarea se efectuează în terenurile de vânătoare atribuite Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, în baza carnetului de vânător cu însemn holografic pentru anul 2021, fișa de recoltare a vânatului şi permisul de armă.
Vânătorii trebuie să țină cont și de faptul că este interzis vânatul în fondul forestier de stat, ariile naturale protejate de stat şi alte zone interzise pentru vânătoare, cât şi a speciilor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldovei.
Astfel, din 28 noiembrie 2021 până la 15 ianuarie 2022, este deschis sezonul de vânătoare  la porumbei (porumbelul  gulerat),  rațe, lișițe, găinușe de baltă, gâște, fazani, iepuri, vulpi și șacali.
În timpul vânătorii la păsările acvapalustre, se permite ca pe un sector de un hectar, să vâneze cel mult patru vânători și se permite tragerea numai în păsările care zboară, cu excepţia uciderii păsărilor rănite, care au căzut pe apă, dacă în direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane.
De asemenea, se interzice, pentru a evita accidentele, să se împuşte asupra păsării la o distanţă mai mare de 35-40 m, dacă ea zboară la o înălţime mai mică de 5 metri sau tragerea în pasăre dacă ea se află la o distanţă mai mare de 50 m de la vânător.
De reținut este faptul că, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, amatorii acestui gen de activitate, că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.
De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens și le este interzis să tragă din  arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora.
Important!  Potrivit art. 233 Codului penal al RM, vânatul fără autorizaţia corespunzătoare fie în perioada interzisă sau în  locurile interzise,  cu unelte şi metode nepermise (braconajul), cu folosirea situaţiei de serviciu, dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 10 mii de lei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10 000 la 25 000 de lei,  sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 50 000 la 150 000 de lei  cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

S-a dat start sezonului de vânătoare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta