Rugăciunea este lumina sufletului, Biserica - scara spre Rai
Satul Holercani din raionul Dubăsari se află printre dealuri cu pante domoale, cu podişuri şi culmi întinse, cu văi şi vâlcele coborând cătinel spre lunca Nistrului, unde este situată biserica din sat.
Acest sfânt lăcaş a chemat creştinii la rugăciune timp de mai multe decenii, cultivând în sufletele oamenilor credinţa faţă de Dumnezeu, dragostea faţă de cei apropiaţi.
30 octombrie a fost o zi deosebită şi plină de bucurie pentru credincioşii din această localitate, care s-au adunat la biserica din valea Nistrului.
Serviciul divin a fost oficiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, având alături Protopopul de Dubăsari şi Criuleni, Teodor Pelin, parohul sfântului lăcaş din Holercani, Prot. Emanoil Grogoriev şi un sobor de preoţi.
La serviciul divin au participat sute de credincioşi din localitate şi din satele vecine, vicepreşedintele raionului Dubăsari, dna Maria Jimbei, şefa Direcţiei cultură şi turism, dna Maria Perciuleac.
În timpul Vohodului mic, parohul bisericii, Prot. Emanoil Grigoriev, pentru munca depusă în promovarea valorilor spirituale şi cu împlinirea unei frumoase vârste, a fost decorat cu dreptul de a purta mitra, iar un grup de slujitori din Protopopiatul de Dubăsari şi Criuleni s-au învrednicit de distincții bisericești.
După finalizarea Sfintei Liturghii, Mitropolitul împreună cu soborul de preoţi și enoriașii din Holercani s-au deplasat de la biserica situată pe malul Nistrului, până în central satului, unde a avut loc sfințirea Clopotniței, construită timp de doi ani cu aportul APL, a holercănenilor, cu grija părintelui paroh.
Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, spre final, a felicitat credincioşii din Holercani cu ocazia acestui eveniment important, care va rămâne în istoria localităţii, în speranţa că ambele lăcaşuri vor aduna localnicii la hrana spirituală de care avem nevoie zilnic, prin rugăciune şi slăvirea Domnului.
Cu toţii asistăm la o răspândire pe scară largă a crizei de moralitate, responsabilitate, disciplină și de bun simț în întreaga lume. Credincioşii strigă disperați după ajutor, își doresc pacea şi un trai cât mai decent, ferit de tot felul de supărări și griji, indiferent din care parte ar veni ele. Înţelegem și conștientizăm faptul că, dezordinea și dezechilibrul apar acolo unde nu se ține cont sau se încalcă ordinea și legea divină, mai întâi și apoi cea prevăzută de legile statului. Astfel, legătura omului cu Dumnezeu este singura cale de soluționare a tuturor problemelor, conflictelor de orice ordin; singura cale prin care omul poate realiza armonia și echilibrul moral-spiritual atât în ființa proprie, cât și în legătură cu semenii săi și cu natura înconjurătoare.
Maria PERCIULEAC, şef Direcţie cultură şi turism
Lasa un comentariu