Harta site-ului
Ajutor
Rolul femeilor în procesele de pace și securitate abordat în cadrul unei întruniri cu tinere din raionul Dubăsari
Rolul femeilor în procesele de pace și securitate abordat în cadrul unei întruniri cu tinere din raionul Dubăsari

La data de 24 iunie curent, la Coșnița, raionul Dubăsari, localitate situată în zona de securitate a țării, a fost organizată o întrunire în cadrul căreia accentul s-a pus asupra rolului femeilor în procesele de pace și securitate la nivel local și național. Evenimentul a întrunit tinere din localitățile raionului Dubăsari, reprezentanți UN Women, dna Iulia Terpan și dl Marin Dolință, expertă UN Women dna Cristina Lesnic. Tema discuțiilor s-a axat pe valorificarea și amplificarea rolului indispensabil al femeilor în promovarea păcii și securității, atât la nivel local, cât și național, precum și să încurajeze dialogul, schimbul de cunoștințe și experiențe pe aceste subiecte vitale.
Înainte de purcedere la activitatea propriu-zisă, oaspeții și tinerii prezenți au fost salutați de către vicepreședintele raionului Dubăsari dl Gurii Isac.
Principalul orator al întrunirii, dna Lesnic, cu o experiență vastă pe marginea subiectului abordat așa cum, în trecut a deținut funcția de viceprim-ministră pentru reintegrare, a subliniat rolul femeilor la nivel local în procesele de pace și securitate. Totodată, a accentuat importanța implicării anume a femeilor, ,,voi, dragi tinere, sunteți generația care mâine va crea viitorul, pentru că în așa fel construim o societate mai echitabilă, durabilă și mai pașnică, femeile pot juca un rol crucial în procesele de negocieri, diplomatice și pace, oferind diverse abilități de comunicare și empatie”.
Tinerele, totodată au avut oportunitatea să se familiarizeze cu Agenda FPS și de ce este importantă implementarea acesteia.
Documentele cheie pe care s-a axat sesiunea au fost Rezoluțiile 1325 și 2250 ale Consiliului de Securitate al ONU, care evidențiază direct importanța implicării femeilor și tineretului în prevenirea și soluționarea conflictelor, în procesele de negociere și consolidare a păcii.
Tinerele participante, pentru o asimilare mai bună a volumului informativ oferit de experți, au fost antrenate într-o activitate practică, în care au elaborat agende tematice subiectului abordat, demonstrând astfel angajamentul și viziunea lor pentru pace și securitate, pentru promovarea egalității de gen și a rolului și importanței femeilor.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Rolul femeilor în procesele de pace și securitate abordat în cadrul unei întruniri cu tinere din raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta