Harta site-ului
Ajutor
Recomandări de evitare a cazurilor de violenţă în familie
Recomandări de evitare a cazurilor de violenţă în familie

O preocupare constantă la etapa actuală, rămâne a fi violența în familie. Una din cauzele violenței în familie este agresivitatea persoanelor.
Agresivitatea poate fi întâlnită, pretutindeni: în familie, pe stradă, în traficul rutier, la școală, inclusiv în mediul online ori în mass media.
Această formă de comportament generează diverse tipuri de violență, de la cea mai vizibilă — cea fizică, la cea mai subtilă - cea emoțională, cuprinzând și violența sexuală, economică, socială etc.
Factorii favorizanți care generează cauzele agresivității sunt: educația, situația materială, climatul familial, consumul de alcool care ocupă primele locuri. Nici unul dintre ”motivele” enumerate nu sunt ”izvorul” violenței. Există numeroși oameni săraci sau fără studii, dar extrem de calmi sau de cinstiți, există copii care nu imită comportamentul agresiv al părinților, așa cum există persoane care consumă alcool, fără a avea vreo tendință spre agresivitate, spre violență, la fel cum sunt oameni agresivi care nu consumă alcool.
Pentru a înlătura factorii de risc ce determină agresivitate și în consecință generează acte de violență, în primul rând, trebuie să discutăm despre asta, mai ales cu copiii, în special despre violența în familie, care degenerează uneori în fapte din cele mai grave, ce duc la pierderea vieții.
Mai mult decât atât, trebuie să încetăm să fim atât de toleranți în ceea ce privește violența, mai ales în familie, cu atât mai mult cu cât afectează nu doar victima, ci și copiii și societatea în ansamblul ei.
Putem face asta pur și simplu exprimându-ne dezacordul, sesizând organele de poliție, procuratura când suntem martorii unei agresiuni, oferind o informație unei victime care nu știe ce să facă și unde să ceară ajutor. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să fim la rândul nostru informați despre serviciile existente în comunitate.
Datele statistice referitor la violența în familie în ultima perioadă de timp sunt tot mai alarmante, adică în creștere.
La capitolul - violența aplicată față de minori – sau violența suferită în timpul copilăriei este deosebit de periculoasă cât pentru viața și sănătatea propriu zisă a victimei – copilul minor atât și asupra asimilării de către copil a comportamentului periculos.
Pentru a exemplifica astfel de situații urmează a fi trecut în revistă, un caz de violență aplicată față de minori care recent a avut loc în s. Molovata, r-nul Dubăsari, fiind sesizate organele de drept.
În luna aprilie 2017, procuratura raionului Dubăsari a pornit urmărirea penală în baza elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzute de art. 2011 alin. (1) lit. a) Cod penal, adică acțiunea intenționată comisă de un membru al familiei în privința altui membru al familiei, manifestată prin: maltratare, alte acțiuni violente, soldate cu vătămare ușoară a integrității corporale sau a sănătății. Cauza penală a fost inițiată pe faptul că, în luna martie 2017, mama unui minor, locuitoare a r-lui Dubăsari, aflându-se la domiciliu propriu, cu fierul de călcat încins, i-a cauzat leziuni corporale pe ambele mâini și în regiunea coapsei drepte feciorului său minor cu vârsta de 7 ani cu scopul de a pedepsi copilul pentru o presupusă sustragere. 
Astfel, minorul este victimă a unei infracţiuni de violență în familie, mama căruia prin acțiunile sale intenționate i-a provocat vătămări ușaore și respectiv în prezent este urmărită penal riscând o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani.
La caz precizăm că acțiunile de violență în familie nu pot avea careva justificări ce vor înlătura caracterul penal al faptei, inclusiv acțiuni delictuale sau imorale ale victimei.
Persoanele care pot deveni sau care au fost victimele violenței domestice trebuie să cunoască faptul că aceasta are mai multe forme, că există un cadru legislativ care le poate proteja și că violența nu este o soluție de rezolvare a nici unei probleme și nu poate fi justificată de nici un argument.
În acest sens Procuratura r-lui Dubăsari face câteva recomandări:
- Evitați certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relații extraconjugale sau lipsuri financiare, care pot avea consecințe grave;
- Dacă soțul/soția sau alt membru al familiei este sub influența băuturilor alcoolice și are tendințe de agresivitate, feriți-vă din calea acestuia și ascundeți obiectele tăietoare, înțepătoare, contodente;
- În familie, fiți un exemplu pozitiv pentru copilul dumneavoastră, respingeți consumul abuziv de alcool, care are un efect nefast asupra copilului;
- Identificați din timp căile prin care, în caz de necesitate, puteți părăsi ușor locuința atunci când se agravează conflictul;
- Dacă situația devine critică părăsiți locuința imediat și cereți sprijinul poliției, apelând numărul de urgență al Inspectoratului de Poliție Dubăsari – 0248-55-234. În aceste situații poate fi pusă în pericol atât integritatea și viața dumneavoastră cât și cea a copiilor.
Victima violenței în familie se poate adresa următoarelor instituții:
- Inspectoratul de Poliție Dubăsari — pentru a depune o plângere;
- Procuratura r-lui Dubăsari – tel. 0248-55-133
- Secției de Primire Urgenă din cadrul Spitalului / Medicului de familie — pentru a obține îngrijiri medicale;
- Laboratorului de Medicină Legală — pentru a obține un certificat medico-legal;
- Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei r-ul Dubăsari — pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați și copiii victimei;
- Asistenței sociale din cadrul primăriei din localitate, pentru a beneficia de asistență socială, consiliere psihologică și juridică, reinserție socială și profesională, informare, îndrumare către alte instituții;
- Unui ONG care oferă servicii sociale specializate pentru victimele violenței în familie.
 Sergiu RUSSU,
Procurorul-
șef al Procuraturii r-lui Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Recomandări de evitare a cazurilor de violenţă în familie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta