Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea spicoaselor se apropie de sfârşit
Recoltarea spicoaselor se apropie de sfârşit

 După cum am informat anterior, anul curent plugarii din raionul Dubăsari au sarcina să recolteze 2084 ha de culturi cerealiere de I grupă, dintre care: 1929 ha cu grâu de toamnă, 100 ha cu orz de toamnă, 23 ha cu orz de primăvară şi 32 ha cu secară.
 La data de azi au fost deja recoltate 1552 ha, ceea ce constituie 74,4%, pe culturi, aparte tabloul fiind următor: grâul este recoltat pe suprafaţa de 1452 ha, sau 75,2%, orzul de toamnă fiind recoltat în întregime. Orzul de primăvară şi secara, din cauza perioadei mai târzii a recoltării, care s-a stabilit anul curent, deocamdată nu se recoltează.
La moment avem recoltat un volum de 5235 tone de grâu, ceea ce constituie o roadă de 3,6 tone la hectar,  orzul de toamnă a dat un rezultat de 330 tone sau 3,3 tone la hectar. E de remarcat, că la demararea campaniei de recoltare indicatorul rezultativităţii la hectar era mai mare, iniţial având o roadă de 3,8 tone la hectar. În continuare se recoltează câmpurile cu o roadă mai puţin frumoasă, astfel ne vom aştepta la o puţină scădere a roadei la hectar pe ansamblul raionului.
Comparativ cu anul 2016, anul curent avem o suprafaţă ocupată cu grâu cu 38 ha mai mare, însă orzul anul trecut a ocupat suprafaţa de 279 ha, faţă de 100 ha în 2017. Roada la hectar, în final, a fost de 3,84 tone, fiind un an mai bun. Anul acesta ne așteptăm la o roadă nu aşa bună, dar mai mare ca media pentru ultimii 5 ani.
Estimăm ca pe parcursul săptămânii curente campania de recoltare va lua sfârşit. Reţinerea în mare parte este condiţionată şi de lipsa tehnicii specializate, în deosebi a combinelor, deci mulţi producători fiind în aşteptarea finisării recoltării de către cei ce dispun de combină.
 
                                                                                  Valeriu POPUŞOI,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recoltarea spicoaselor se apropie de sfârşit - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta