Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea fructelor în plină desfăşurare
Recoltarea fructelor în plină desfăşurare

Pe data de 15 octombrie 2018, conform planului de activitate al Direcţiei agricultură şi cadastru, a fost efectuată o vizită de lucru în Gospodăria Ţărănească “Leagu Ghenadie”, care activează în teritoriul primăriei Pîrîta.
Conform informaţiei din registrul cadastral al deţinătorilor de terenuri, agentul economic, prelucrează o suprafaţă totală de 19 ha din care arabil 14,3 ha, plantaţii multianuale 4,7 ha.
Din suprafaţa plantaţiilor multianuale, livada de măr, care este în rod, la moment constituie 2,5 ha, soiurile Florina, Semirinkă şi Aidared, care au fost  plantate conform proiectului în anul 2007.
La moment sunt într-o stare de vegetaţie normală, îngrijite şi pline de rod. Pentru obţinera unui rezultat bun, este necesar de investit surse financiare în prelucrarea între rânduri, protecţia contra bolilor şi dăunătorilor, irigarea livezii şi altor măsuri agrotehnice necesare conform cerinţelor actuale.
În livadă este instalată o sistemă de irigare performantă cu posibilitatea întroducerii îngrăşemintelor minerale şi dozarea respectivă a acestora. Este în perspectivă instalarea unui sistem de plasă antigrindină modernă şi a unei staţii meteorologice locale necesară pentru consultarea corectă a umedităţii şi analiza biochimică a elementelor nutritive din sol, privind existența sau lipsa lor.
Până la moment, conform informaţiei prezentate de către conducătorul gospodăriei, dl Ghenadie Leagu, a fost recoltată o cantitate de mere de aproximativ 140 de tone, lucrările de recoltare sunt pe sfârşit.
Referitor la realizarea producţiei ca şi la alţi producători din zona respectivă sunt probleme, lipsa pieţei de desfacere, preţurile mici de realizare. Fabricile de conserve achiziţionează  pentru prelucrarea la suc cu doar 0,65 lei pentru kg. O parte de mere au fost realizate în stare proaspătă alta este depozitată la depozit pentru vânzarea ulterioară.
De menţionat faptul că, la recoltare din lipsă de braţe de muncă sunt folosiţi muncitorii sezonieri. Pentru prima dată, datorită aprobării Legii Republicii Moldova nr.22 din 23.02.2018 “Privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri” este posibilitatea angajării  zilierilor legal în câmpul muncii.
Activitate necalificată cu caracter ocazional – activitate care nu necesită cunoştinţe sau calităţi speciale, fiind desfăşurată în mod sporadic, casual.
 Zilier – persoană fizică, cetăţean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, care are capacitate de muncă şi care exercită, contra unei remuneraţii, activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar.
Conform cerinţelor este dus Registrul de evidenţă, care după practica de aplicare necisită modificare. Activitatea de zilier oferă posibilitate legală de folosire a lucrătorilor la lucrările sezoniere.
În afară de recoltarea fructelor merg lucrările de pregătire a solului pentru roada anului viitor.
Serghei GUVIR, şef DAC
 
            

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recoltarea fructelor în plină desfăşurare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta