Harta site-ului
Ajutor
Procesul de recoltare în vizorul Preşedintelui raionului
Procesul de recoltare în vizorul Preşedintelui raionului

În raionul Dubăsari sînt preconizate pentru recoltare 2248  ha de culturi spicoase, inclusiv: grîu de toamnă – 1936 ha, orz de toamnă – 239 ha,  orz de primăvară – 33 ha şi  secară – 40 ha. Suprafeţele sînt mai mici faţă de anii anteriori, datorită faptului că terenurile agricole ale raionului Dubăsari amplasate după traseul Rîbniţa-Dubăsari-Tiraspol, din pricina interdicţiei de acces din partea autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol, nu sînt prelucrate de către deţinătorii de terenuri din satele de sub jurisdicţia Republicii Moldova.

Pentru a monitoriza şi a se informa cum decurge procesul de recoltare al cerealelor de prima grupă şi problemele cu care se confruntă agricultorii în realizarea acestui proces, preşedintele raionului Dubăsari dl Grigore Policinschi a efectuat o vizită de lucru la cele mai mari gospodării agricole din teritoriu, şi anume la SRL “Agrodac-Grup” din satul Molovata, conducător dl Ilie Isac şi CP “Oxentea Service” din satul Oxentea, conducător dl Serafim Terinte.
 
Pe parcursul acestei vizite, însoţit de vicepreşedintele raionului responsabil de sectorul agrar, dl Valerie Sandul şi funcţionarii din cadrul Direcţiei agricultură şi cadastru, au avut ocazia să asiste la însăşi procesul de recoltare, să examineze calitatea cerealelor şi nu în ultimul rînd, să aprecieze condiţiile de desfăşurare a lucrărilor pe teritoriile date.
Anul acesta, agricultorii se laudă cu o recoltă bogată ce atinge peste 40 c/ha. Dl Ilie Isac a dedicat agriculturii mai bine de 20 de ani din viaţă, reuşind pe parcursul anilor să formeze cel mai mare colectiv în agricultură, încadrînd în muncă în jur de 70 de persoane. Lanurile de cereale se întind pe dealurile Molovatei şi a Marcăuţului pe o suprafaţă de 1376 ha, dintre care 575 de hectare sunt cultivate cu grîu, iar restul cu floarea soarelui, porumb şi tutun. Condiţiile climaterice au fost „prietenoase” în acest an cu cerealele, iar agricultorul spune că spicul plin îi dă speranţe pentru un an agricol bun. La moment merg lucrările de recoltare a grîului. Potrivit datelor oferite de dl Ilie Isac, pînă la data de 14 iulie curent au recoltat 335 ha de grîu, zilnic secerînd peste 25 ha, realizînd această muncă cu ajutorul unei singure combine.
Acum, dl Isac îşi doreşte să fie timp frumos pentru a avea posibilitatea să reuşească să strîngă grîul la timp. Totuşi, ceea ce îi interesează cel mai mult pe fermieri sînt preţurile care vor fi oferite la achiziţionare, fiindcă de multe ori se întîmplă că „Este roadă nu este preţ, nu este roadă este preţ”, menţionează dl Isac.
La fel se bucură de roadele sale şi dl Serafim Terinte, conducător al CP „Oxentea Service” din s. Oxentea. Gospodăria agricolă îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 360 ha, dintre care 300 ha cu grîu şi 60 ha cu orz. După cum ne-a informat dl Vasile Doagă - brigadier al CP ”Oxentea Service”, pînă la moment au recoltat 150 ha de grîu cu o singură combină şi un colectiv de 8 persoane. Orzul l-a recoltat 100%, înregistrînd o recoltă de 35 c/ha.
Agricultorii din gospodăriile agricole, necătînd la condiţiile de muncă, temperaturile înalte, depun toată străduinţa pentru a obţine rezultate lăudabile. Sînt în relaţii foarte bune cu conducătorii care le oferă o atenţie deosebită pentru a le uşura activitatea. Agenţii economici menţionează că sînt în relaţii bune de colaborare şi cu conducerea raionului Dubăsari, inclusiv sînt susţinut în activitatea sa, de către specialiştii din cadrul Direcţiei agricultură şi cadastru.
Datorită condiţiilor meteorologice favorabile din anul acesta, rezultatele sînt îmbucurătoare. Stadiul curent al lucrărilor indică producţii bune la hectar, atît la grîu cît şi la orz. În urma vizitei efectuate şi discuţiile cu producătorii agricoli din raion, putem să afirmăm că procesul de recoltare în acest an, la majoritatea agenţilor economici, se va finisa pînă la 26 iulie.
Ecaterina RACOVEŢ,
şef Secţie

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Procesul de recoltare în vizorul Preşedintelui raionului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta