Harta site-ului
Ajutor
Prevenirea şi controlul rabiei în teritoriul raionului Dubăsari
Prevenirea şi controlul rabiei în teritoriul raionului Dubăsari

În executarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile generale de prevenire şi control a rabiei la animalele domestice şi sălbatice, în baza art. 29 din Legea nr. 221-XVI din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară şi pct. 1 1, Anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr. 51 din 16 ianuarie 2013 privind Organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor vă aducem la cunoştinţă că :
Rabia este o boala infecțioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluție acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate și agresivitate urmate de paralizii și moarte.
Simptome la animaleAnimalele infestate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a muşcat o persoană şi care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic. Este importantă urmărirea, pe cît este posibil, a animalului respectiv pentru a putea oferi un tratament corespunzător şi la momentul oportun oricărei persoane care a intrat în contact cu animalul respectiv. Este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă prezintă următoarele semne: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice; atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos; nelinişte, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruşte de comportament; salivare în exces; animale active noaptea (lilieci, sconcşi) care devin active în timpul zilei; consumul de substanţe care în mod normal nu sunt comestibile; paralizie, care uneori poate fi unicul semn.
Simptome la oameni Primele simptome care apar includ durerea şi amorţeala la locul muşcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apare în multe alte afecţiuni și care includ: febră; tuse sau senzaţia de gît uscat; durere, arsură, mîncărime, furnicături sau amorţeală la locul muşcăturii sau al expunerii iniţiale; durere abdominală; sau nelinişte care se accentueazăşi poate evolua spre agitaţie extremă.
Simptomatologia ulterioară este mai specifică şi poate include: perioade alternante de comportament normal şi comportament bizar sau neobişnuit (anxietate, halucinaţii, delir); frică de apă (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie); spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gîtului sau diafragmului, urmate de convulsii; paralizia, care este adesea singurul simptom, se dezvoltăîn cazul unei forme de rabie mai puţin obişnuită, rabia paralitică, care apare dupa muşcătura liliecilor vampir; fluctuaţii mari ale temperaturii corporale, pulsului şi presiunii sangvine; comă, insuficienţă cardiacăşi respiratorie.
Dupa o expunere posibilă la virusul rabic, se impune curaţirea rănii şi vaccinarea pentru că acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa răspîndirea infecţiei.
Profilaxia specifică a rabiei se face prin vaccinarea carnivorelor domestice şi sălbatice, în conformitate cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, aprobat anual prin ordin al Directorului general Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, şi ale Programului privind supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la animale în Republica Moldova.
Aducem la cunoştinţă, că conform catalogului epizootic al raionului Dubăsari pe anul 2016 în teritoriul raionului a fost înregistrat un caz pozitiv de rabie la o pisica în s. Ustia şi douzeci de cazuri de muşcături provocate de animale oamenilor. Vă informăm, că în perioada lunilor septembrie-octombrie 2016 în teritoriul r-lui Dubăsari s-a petrecut vaccinarea cîinilor contra Rabiei în toate localitățile raionului.
 
NOTĂ : Conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova eschivarea de la vaccinarea cîinilor contra rabiei se sancţionează cu amendă.
 Alexandru SPIRIDONOV,
DRSA Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Prevenirea şi controlul rabiei în teritoriul raionului Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta