Harta site-ului
Ajutor
Președintele raionului Dubăsari la discuții cu experți internaționali BERD și reprezentanți ai UCIPE și AEE
Președintele raionului Dubăsari la discuții cu experți internaționali BERD și reprezentanți ai UCIPE și AEE

Astăzi, 8 iunie curent, Președintele raionului Dubăsari, Grigore FILIPOV, s-a întâlnit cu experți internaționali BERD și reprezentanți ai UCIPE și Agenției pentru Eficiență Energetică, în satul Ustia.
Totodată, la întrunire au participat colaboratori ai Direcției economie, buget și finanțe și ai Secției construcții, gospodări comunală și dezvoltarea teritoriului dna Lilia Cazac, șef Direcție și dnele Eudochia Nicolaev, șef Secție și Zinovia Sîrețanu.
Având în vedere, că raionul Dubăsari are elaborat Planul local de acțiuni în domeniul eficienței energetice pentru anii 2019-2021, ce în alte raioane lipsește, clădirea gimnaziului Ustia a fost selectată spre a fi inclusă în lista obiectelor prioritare la capitolul clădiri publice,   pentru înaintarea proiectului de sporire a eficienței energetice a clădirii. Astfel, expertul internațional al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) dna Eugenia Ganea și reprezentanții Unității pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) Anatol Burlacu și Vadim Cortac au evaluat clădirea gimnaziului.
Menționăm că,  Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului înconjurător şi al schimbărilor climatice.
Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), este o instituţie publică, non-profit, creată în baza Hotărârii Guvernului nr. 1276 din 21 decembrie 2000.
Scopul UCIPE este asigurarea implementării eficiente a proiectelor în domeniul energeticii prin administrarea, monitorizarea și coordonarea lucrărilor de implementare a acestor proiecte în conformitate cu cerințele organismelor financiare internaționale donatoare.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o organizație internațională, care activează în baza Acordului de constituire întocmit la 29 mai 1990 la Paris, intrat în vigoare la 28 martie 1991. Obiectivul BERD este de a susține dezvoltarea economică a țărilor din centrul și estul Europei, sudul și estul Mării Mediterane și Asia Centrală, precum și extinderea principiilor economiei de piață, promovarea inițiativei private și antreprenoriale și aplicarea principiilor democrației pluraliste.
Republica Moldova a devenit membră a BERD la 5 mai 1992. În prezent, capitalul subscris de Republica Moldova constituie 30,01 milioane euro.
După mai multe discuții, s-a decis ca Consiliul raional Dubăsari și gimnaziul Ustia își vor consolida eforturile pentru pregătirea propunerii de proiect conform criteriilor înaintate de AEE.
Marina LUPAȘCO,  programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Președintele raionului Dubăsari la discuții cu experți internaționali BERD și reprezentanți ai UCIPE și AEE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta