Persoanele din regiunea Transnistreană continuă să beneficieze de poliţe medicale gratuite
Conform planului de activitate al Consiliului raional, în prima zi de marţi a fiecărei luni se convoacă Comisia pentru examinarea adresărilor cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din stînga Nistrului (Transnistria) din categoriile pentru care calitatea de asigurat o are Guvernul.
În conformitate cu Legea nr.1585-XIII din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Hotărîrea de Guvern nr.906 din 24.09.2010 privind crearea şi activitatea comisiilor pentru examinarea adresărilor cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din stînga Nistrului (Transnistria) şi localităţile limitrofe frontierei administrative din categoriile pentru care calitatea de asigurat o are Guvernul, Hotărîrea de Guvern nr.1004 din 26 decembrie 2011 privind completarea Hotărîrii Guvernului nr.906 din 24 septembrie 2010, Hotărîrea de Guvern nr. 1015 din 05.09.2006 cu privire la aprobarea unor acte normative şi examinând actele prezentate de către solicitanţi, Comisia a aprobat cererile cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului (Transnistria) din categoriile pentru care calitatea de asigurat o are Guvernul.
Pentru ședința din luna ianuarie au fost depuse 37 de cereri, lista fiind aprobată în întregime.
Vă reamintim că, dosarele pot fi depuse în cab. 301, et.3, Consiliul raional Dubăsari, iar pentru informaţii suplimentare apelaţi la tel de contact 024844749.
Totodată vă aducem la cunoștință precum că persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 29 decembrie 2017, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2018. Până pe 31 martie 2018, acestea beneficiază de reduceri în mărime de 50% şi 75% din valoarea primei, care a rămas la nivelul celei de anul trecut - 4056 de lei.
Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1014 lei la agenţiile teritoriale ale CNAM.
La rândul lor, fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală. Plata va putea fi efectuată la orice oficiu poştal sau la reprezentanţele teritoriale ale CNAM.
Anastasia MELECA
specialist principal în problemele administrației publice
Secția administrație și servicii publice
Lasa un comentariu