Harta site-ului
Ajutor
O nouă disciplină opțională se propune spre studiere elevilor claselor a IX-a și a XII-a
O nouă disciplină opțională se propune spre studiere elevilor claselor a IX-a și a XII-a

La data de 8 mai curent, în cadrul Consiliului raional Dubăsari, ca urmare a demersului Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, s-a organizat Conferința științifico-practică pentru profesorii instituțiilor de învățământ din raionul Dubăsari cu genericul „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX –a, a XII-a «Regimul totalitar – comunist: represiuni și mișcare de rezistență»”.
La eveniment au participat profesori universitari, cercetători științifici, profesori școlari și directori adjuncți pentru instruire din cadrul instituțiilor de învățământ din raionul Dubăsari.
În cadrul secțiunii de comunicări și dezbateri a fost prezentat curriculum-ul disciplinei opționale „Regimul totalitar-comunist: represiune și mișcarea de rezistență", materialele teoretico-metodologice recomandate pentru organizarea și predarea cursului. De menționat că, acest curiculum opțional a fost aprobat în baza Ordinului MEC al Republicii Moldova nr.110 din 05.02.2024.
Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, dl Alexandru Postica, a subliniat că, curiculum-ul la această disciplină opțională răspunde imperativului timpului, cerințelor comunității istorice și nevoilor societății contemporane și propune tinerei generații un model de reconciliere națională și de cultivare a memoriei istorice.
Domnul Virgiliu Bârlădeanu, profesor universitar și director al Institutului Pro-Memoria, a vorbit în mod special despre memoria victimelor deportărilor staliniste și mișcarea de rezistență antisovietică în RSS Moldovenească, precum și impactul fenomenului totalitar-comunist asupra societății de astăzi.
În cadrul evenimentului, profesorilor școlari le-au fost distribuite cu titlu de donație, curriculum-ul disciplinei opționale date, cât și alte materiale și studii documentate despre deportările de pe teritoriul fostei RSS Moldovenești.
 Tatiana GHERB,
specialistă principală,
Direcția Educație Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
420650777692
2024-05-16 15:41:12
206704037751
2024-05-18 09:20:01
074733573434
2024-05-20 01:18:43
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

O nouă disciplină opțională se propune spre studiere elevilor claselor a IX-a și a XII-a - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta