Harta site-ului
Ajutor
Novateca şi Biblioteca: descoperim localitatea împreună
Novateca şi Biblioteca: descoperim localitatea împreună

Graţie Programului Novateca biblioteca deschide pentru toţi utilizatorii poarta spre lumea Internetului, oferă o  varietate de servicii gratuite, moderne şi inovatoare. Programul Novateca  nu numai că ne-a dotat şi modernizat  biblioteca, dar ne-a mai oferit şansa de a implementa şi a extinde Servicii Noi de Bibliotecă necesare comunităţii. În cadrul acestor servicii împreună cu utilizatorii avem posibilitatea de a ne pune în valoare abilităţile şi experienţa prin utilizarea calculatoarelor şi Internetului.
Primul SNB pe care l-a implementat  Biblioteca Publică pentru Copii Molovata a fost „Click!Descoperim localitatea  împreună”. Acest  serviciu a fost realizat în parteneriat cu APL, Biblioteca Publică, Casa de Cultură, Liceul „Ştefan cel Mare” şi Pensiunea turistică „Fata Morgana”. Serviciul a fost o provocare pentru cei 16 utilizatori deoarece ei trebuiau să-şi îmbunătăţească abilităţile şi competenţele în domeniul TI, cît şi cele de comunicare cu oamenii localităţii, pentru a-i convinge despre rolul cheie pe care îl are biblioteca în comunitate.
Scopul SNB a fost de a readuce biblioteca la nivel de centru de informare şi documentare a localităţii, de a stimula creativitatea utilizatorilor, de a-i implica în propria evoluţie, de a-i informa cu posibilităţile şi beneficiile utilizării calculatorului  în scopul promovării accesului la informaţia locală, digitalizarea  istoriei localităţii prin scanarea imaginilor vechi  şi realizarea unor fotografii noi.
Obiectivele SNB s-au axat pe instruirea utilizatorilor să înveţe a descoperi lumea, să facă propriile alegeri, să crească adulți responsabili, instruiți și informați. Prin implicarea în acest serviciu, utilizatorii și-au exploarat potențialul creator, iar motivația lor pentru învățare a crescut prin descoperirea de noi orizonturi în domeniul TI.
Prin implementarea acestui serviciu am urmărit:
- Conștientizarea și implicarea tinerilor  în viața istorică și culturală a localității, formarea unor deprinderi de a lucra în echipă, de culegere a informației, prelucrarea acestor informații și prezentarea lor în cadrul unor sesiuni de comunicare;
- Cercetarea istoriei localității în vederea cunoașterii și promovării acesteia cu scopul aducerii satului în arealul turistic.
- Scoaterea în evidență a imaginii bibliotecii, a rolului  ei ca valorificatoare a tezaurului istoric și cultural al localității.
„Încărcați”cu darurile pe care localitatea și le face  prin intermediul celor mai tineri membri ai ei, cu toți vom salva și  păstra aceste noi informații în bagajul cultural, și mai mult, vom promova o imagine mult mai completă a comunității cu ajutorul bibliotecii. În timp cercetarea se va extinde, apelînd la studiul cărților, monografiilor din bibliotecă și a altor surse de informare: alte biblioteci mai mari, internet, arhive, etc. Împreună cu voluntarii noștri din grupul  „Căutătorilor de  comori” și cu alți membri ai comunității vom aprofunda căutările pentru a înțelege cît mai multe valori culturale locale, culese chiar de ei, aceste descoperiri îi vor apropia pe tinerii cercetători de comoara ascunsă  în sînul localității lor ei își vor îmbogăți  bagajul de informații.
Instruirea grupului „Căutătorii de comori” în cadrul SNB a avut un impact pozitiv asupra acestora. Ei și-au dezvoltat competențele de  accesare a Internetului pentru a contribui la o mai bună valorificare și cunoaștere a istoriei, obiceiurilor, tradițiilor, meșteșugurilor practicate în localitate, a personalităților molovițene.
Membrii grupului țintă au rămas mulțumiți de faptul că biblioteca le-a creat condiții pentru instruire, cît și pentru a cunoaște și valorifica istoria locală cu toate componentele ei. Cunoștințele acumulate în cadrul instruirilor și a atelierelor de lucru le vor fi necesare la orele de istorie, geografie, literatură, în elaborarea  proiectelor, în realizarea diverselor lucrări de artizanat.
SNB se bucură de popularitate în localitate, iar biblioteca cunoscîndu-și valoarea în comunitate este decisivă pentru continuarea ideilor serviciului prin lansarea altui SNB „TurișTI la noi acasă”, care are ca scop pregătirea ghizilor turistici locali.
Prin implementarea SNB, biblioteca vine cu un mesaj către toți locuitorii satului de a se implica în studiul istoriei locale, care ne leagă mai puternic de vatra  natală, de locurile pitorești, de oamenii interesanți ai satului, de arhivele familiare, de tradițiile și obiceiuri pe care le purtăm în inimă ca pe un tezaur scump pe toate drumurile vieții.

V. Oxente,
Biblioteca Publică pentru Copii Molovata

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Novateca şi Biblioteca: descoperim localitatea împreună - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta