Harta site-ului
Ajutor
Noi măsuri generale de prevenire și control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național din 1 octombrie
Noi măsuri generale de prevenire și control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național din 1 octombrie

Ieri, 22 septembrie Comisia Națională Extraordinară de Sănătate publică, s-a întrunit în ședință pentru analiza evoluției situației epidemiologice determinate de pandemia COVID-19. În urma discuțiilor membrii CNESP au aprobat o nouă hotărâre nr. 62, prin care au fost stabilite noi măsuri generale de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național. Măsurile aprobate vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte.  Decizia a fost adoptată în urma consultărilor cu specialiștii în sănătate publică și cu mediul de afaceri.  
Comisia a adaptat pragurile de incidență de infectare cu COVID-19 fiind grupate în patru grade de alertă, care vor fi  stabilite în baza incidenței de cazuri de infecție cu coronavirus. 
Dacă incidența COVID-19 va constitui sub 50 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, va fi stabilit pragul de alertă verde
Pentru acest grad de alertă este prevăzută  purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a  regulilor de igienă. 
Pragul de alertă galben va fi stabilit în cazurile în care incidența COVID-19 va fi între 50 și 99 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ.
În acest caz instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu  respectarea măsurilor de protecție în vigoare. Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 2 m2, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.
În cazul în care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 se va situa între 100 și 249 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, va fi stabilit un prag de alertă  portocaliu
Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.
Pragul de alertă roșu va fi activat în cazul în care care incidența de cazuri de infecție cu COVID-19 va constitui 250 de cazuri sau mai mult la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituțiile  de învățământ general  vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online.  Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat.  
Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. 
Măsurile de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19  valabile în perioada stării de urgență în sănătate publică, vor intra în vigoare la data de 1 octombrie 2021
Notă:  Prin certificat Covid-19 se înțelege oricare din următoarele documente:
- certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
- concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
- rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte). 
https://gov.md/sites/default/files/hotararea_cnesp_nr_62_-_redactat-ro.pdf
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Noi măsuri generale de prevenire și control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național din 1 octombrie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta