Istoria raionului
Harta
Simbolica
Paşaportul raionului
Cetăţeni de onoare
Patrimoniul cultural şi turistic
Raionul în mass-media
Neglijența adulților bagă copiii în mormânt | 38 de minori au murit în Republica Moldova, în 2016 Săptămâna trecută, Republica Moldova a fost zguduită de un șir de incidente tragice care s-au soldat cu decesul a șapte copii de până la 12 ani. Potrivit datelor oferite de către Ministerul Afacerilor Interne, la solicitarea Today.MD, de la începutul anului 2016, în Republica Moldova au decedat 38 de copii.
De cele mai multe ori, neglijența părinților, sau a adulților în grija cărora sunt lăsați copii, se soldează cu tragedii, spre exemplu săptămâna trecută trei copii s-au înecat, din cauza neglijenței. În primul caz, care a avut loc în localitatea Dobrogea, un copil a mers la scăldat cu tatăl vitreg, dar acesta nu putea înota și nu s-a băgat în apă să-l salveze pe copil, iar a doua zi un tată din Goenii Vechi a mers la scăldat cu doi copii. Ambii minori s-au înecat, în timp ce tatăl consuma alcool pe malul iazului. În cel de al doilea caz, procuratura a intervenit, iar pe numele bărbatului a fost pornită o cauză penală în baza Articolului 163 al Codului Penal „Lăsare în primejdie”, iar bărbatul riscă până la patru ani de pușcărie. Potrivit Dianei Țurcan, ofițerul de presă al Serviciului Protecție Civilă și situații Excepționale, de la începutul anului dintre cele 56 de persoane care s-au înecat, 13 sunt copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Totodată, Țurcan a mai menționat că există cazuri când salvatorii sunt solicitați atunci când copii sunt lăsați fără supraveghere și rămân blocați în apartamente. „Dacă în anul 2015, salvatorii au fost alertați în 42 de cazuri pentru deblocarea ușilor din apartamente, când în interior se afla un minor fără supraveghere, în 2016, numărul acestora prezintă o scădere, de la începutul anului salvatorii au intervenit în 22 de cazuri similare”, susține Țurcan. O statistică îngrijorătoare a cazurilor când copii sunt victime ale neglijenței din partea adulților, o prezintă și raportul Direcției Generale Securitate Publică al IGP pentru primele 4 luni ale anului 2016, conform sursei today.md Conform raportului pentru primele patru luni ale anului 2016, în 494 cauze penale – 511 copii au fost stabiliţi ca fiind victime ale infracţiunilor. Astfel, fiind pornite 6 cauze penale conform elementelor constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art. art. 145-149 al Codului penal, dintre care :
- elevi faţă de profesori – 2 cazuri; - între semeni – 106 cazuri. Conform aceluiași raport, dificultăţile de adaptare, eşecul şcolar sau sentimental, dezechilibrul emoţional, pe fondalul unei lipse de comunicare eficientă cu părinţii (din motivul lipsei acestora sau neglijării obligaţiunilor părinteşti) sau rude, pot servi temei pentru comportament violent asupra propriei persoane (autoagresiune), care pot culmina cu sinuciderea. Pe parcursul a patru luni ale anului 2016 au fost înregistrate 72, cu 22 de cazuri mai mult decât în 2015, cazuri de tentativă de suicid în rândul minorilor (53 fete şi 19 băieţi), în special cu vârsta cuprinsă: - sub 13 ani – 3 copii; - între 13-16 ani - 46 copii; - între 17-18 ani - 23 copii. Angajaţii Poliţiei, conform prevederilor Ordinului IGP nr. 79 din 29.04.2015 cu privire la aprobarea Instrucţiunilor metodice privind intervenţia Poliţiei în identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea cazurilor de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copilului şi a Ordinului MAI nr. 293 din 08.10.2015 cu privire la aprobarea Fişei de sesizare a cazului suspect de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copilului. au referit cazurile de abandon a copiilor, pentru perioada de raport în adresa autorităţilor tutelare locale fiind expediate 318 fişe de sesizare. Ca prioritate, în activitatea de serviciu a Birourilor siguranţă copii parte componentă a SSC este organizarea măsurilor de prevenire generală în teritoriul cu întreg efectivul subordonat în strânsă conlucrare cu reprezentanţii administraţiei publice locale, în pofida la aceasta totuși există cazuri tragice. sursa today.md |
Lasa un comentariu