Harta site-ului
Ajutor
Neglijența adulților bagă copiii în mormânt | 38 de minori au murit în Republica Moldova, în 2016
Neglijența adulților bagă copiii în mormânt | 38 de minori au murit în Republica Moldova, în 2016

Săptămâna trecută, Republica Moldova a fost zguduită de un șir de incidente tragice care s-au soldat cu decesul a șapte copii de până la 12 ani. Potrivit datelor oferite de către Ministerul Afacerilor Interne, la solicitarea Today.MD, de la începutul anului 2016, în Republica Moldova au decedat 38 de copii.
De la începutul anului au avut loc un șir de incidente tragice care s-au soldat cu decesul a 38 de copii, dintre care fie s-au înecat, fie au fost implicați în accidente rutiere, fie au fost lăsați în primejdie de către adulți, fie au căzut de la înălțime, iar în cele mai grave cazuri au fost omorâți cu cruzime, cum ar fi cazul din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, când o bunică și-a ucis propriii nepoți de 2 și respectiv 3 ani, chiar în vinerea Paștelui, s-au cazul recent, când un tată din Cantemir și-a înjunghiat cei trei copii de 1 ani, 4 ani și 6 ani.
La solicitarea reporterilor Today.MD, Alina Zbancă, șefa Secției Comunicare a Ministerului Afacerilor Interne, a comunicat că de la începutul anului 2016, conform datelor statistice, 40 de copii au fost vitimele cazurilor soldate cu deces.

 • 8 copii au fost omorâți;
 • 3 copii au fost lipsiți de viață din imprudență;
 • 3 copii au decedat după ce au fost lăsați în primejdie;
 • 5 copii au decedat după ce au fost implicați în accidente rutiere;
 • 3 copii au decedat după ce au căzut de la înălțime;
 • 3 copii au decedat după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice sau otrăvitoare.
De cele mai multe ori, neglijența părinților, sau a adulților în grija cărora sunt lăsați copii, se soldează cu tragedii, spre exemplu săptămâna trecută trei copii s-au înecat, din cauza neglijenței. În primul caz, care a avut loc în localitatea Dobrogea, un copil a mers la scăldat cu tatăl vitreg, dar acesta nu putea înota și nu s-a băgat în apă să-l salveze pe copil, iar a doua zi un tată din Goenii Vechi a mers la scăldat cu doi copii. Ambii minori s-au înecat, în timp ce tatăl consuma alcool pe malul iazului. În cel de al doilea caz, procuratura a intervenit, iar pe numele bărbatului a fost pornită o cauză penală  în baza Articolului 163 al Codului Penal „Lăsare în primejdie”, iar bărbatul riscă până la patru ani de pușcărie.
Potrivit Dianei Țurcan, ofițerul de presă al Serviciului Protecție Civilă și situații Excepționale, de la începutul anului dintre cele 56 de persoane care s-au înecat, 13 sunt copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.
Totodată, Țurcan a mai menționat că există cazuri când salvatorii sunt solicitați atunci când copii sunt lăsați fără supraveghere și rămân blocați în apartamente.
„Dacă în anul 2015, salvatorii au fost alertați în 42 de cazuri pentru deblocarea ușilor din apartamente, când în interior se afla un minor fără supraveghere, în 2016, numărul acestora prezintă o scădere, de la începutul anului salvatorii au intervenit în 22 de cazuri similare”, susține Țurcan.
O statistică îngrijorătoare a cazurilor când copii sunt victime ale neglijenței din partea adulților, o prezintă și raportul Direcției Generale Securitate Publică al IGP pentru primele 4 luni ale anului 2016, conform sursei today.md
Conform raportului pentru primele patru luni ale anului 2016, în 494 cauze penale – 511 copii au fost stabiliţi ca fiind victime ale infracţiunilor. Astfel, fiind pornite 6 cauze penale conform elementelor constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art. art. 145-149 al Codului penal, dintre care :
 • 12 – pentru vătămarea integrităţii corporale;
 • 102 - cauze penale copiii au fost victime ale infracţiunilor de gen sexual;
 • 18 - cazuri aceştia au fost abuzaţi în familie (de către tatăl biologic - 8, concubin – 8 şi alte rude 2);
 • 22 - acte de huliganism împotriva copiilor;
 • 35 - cazuri aceştia au devenit victime ale infracţiunii prevăzute de art. 264 al CP (încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei);
 • 100 - cazuri de violenţă în privinţa copiilor în mediul familiei, fiind pornite 52 cauze penale conform elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 2011 al CP, victime fiind 58 copii;
 • 138 - cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ dintre care:
 • - profesori faţă de elevi – 30 cazuri;
- elevi faţă de profesori – 2 cazuri;
- între semeni – 106 cazuri.
 
Conform aceluiași raport, dificultăţile de adaptare, eşecul şcolar sau sentimental, dezechilibrul emoţional, pe fondalul unei lipse de comunicare eficientă cu părinţii (din motivul lipsei acestora sau neglijării obligaţiunilor părinteşti) sau rude, pot servi temei pentru comportament violent asupra propriei persoane (autoagresiune), care pot culmina cu sinuciderea.
 
Pe parcursul a patru luni ale anului 2016 au fost înregistrate 72, cu 22 de cazuri mai mult decât în 2015, cazuri de tentativă de suicid în rândul minorilor (53 fete şi 19 băieţi), în special cu vârsta cuprinsă: - sub 13 ani – 3 copii; - între 13-16 ani - 46 copii; - între 17-18 ani - 23 copii.
Angajaţii Poliţiei, conform prevederilor Ordinului IGP nr. 79 din 29.04.2015 cu privire la aprobarea Instrucţiunilor metodice privind intervenţia Poliţiei în identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea cazurilor de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copilului şi a Ordinului MAI nr. 293 din 08.10.2015 cu privire la aprobarea Fişei de sesizare a cazului suspect de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copilului. au referit cazurile de abandon a copiilor, pentru perioada de raport în adresa autorităţilor tutelare locale fiind expediate 318 fişe de sesizare.
Ca prioritate, în activitatea de serviciu a Birourilor siguranţă copii parte componentă a SSC este organizarea măsurilor de prevenire generală în teritoriul cu întreg efectivul subordonat în strânsă conlucrare cu reprezentanţii administraţiei publice locale, în pofida la aceasta totuși există cazuri tragice.
sursa today.md

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Neglijența adulților bagă copiii în mormânt | 38 de minori au murit în Republica Moldova, în 2016 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta