Harta site-ului
Ajutor
Monitorizarea mersului recoltării cerealelor
Monitorizarea mersului recoltării cerealelor

Privind lanurile de grîne, care se întind pe cîmpurile satelor noastre, nu putem să nu ne bucurăm de asemenea bogăţie. Necătînd la ploile cu grindină şi vînturi puternice, ploile care au fost din ultima perioadă au fost favorabile pentru creşterea tuturor culturilor agricole.
În anul curent raionul Dubăsari dispune de o suprafaţă de cerealiere de grupa I mai mare de 2200 ha, comparativ la acelaşi nivel cu anul trecut 2015. Aducem la cunoştinţă că mersul recoltării spicoaselor în raion este în plină desfăşurare. Orzul de primăvară este deja recoltat de pe toată suprafaţa de peste 280 ha cu o recoltă prealabilă de aproximativ 38- 40 centnere la hectar. Cea mai mare suprafaţă de orz şi volumul recoltat o are CP „Oxentea-Service” conducător dl Serafim Terinte din s.Oxentea.
În majoritatea gospodăriilor agricole suprafeţele de grîu sunt într-o stare foarte bună, conform evaluărilor prealabile, roada de grîu se aşteaptă cu mult mai bună faţă de anul precedent cu media în jurul de cel puţin 40 centnere la hectar.
De către vicepreşedintele raionului dl. V.Sandul, specialiştii structurilor desconcentrate din teritoriu abilitate cu funcţii de control şi supraveghere, specialiştii Direcţiei agricultură şi cadastru au fost petrecute deplasări de lucru în teritoriul gospodăriilor agricole unde merge recotarea şi depozitarea cerealelor. Au fost aduse la cunoştinţa tuturor participanţilor implicaţi la procesul de recoltare mai multe subiecte referitor la controlul şi pregătirea minuţioasă a combinelor şi maşinilor agricole, instructarea angajaţilor şi conducătorilor gospodăriilor agricole referitor la excludera riscului de incendii şi cazuri de traumatizm, a măsurilor necesare de întreprins pentru exluderea cărorva situaţii excepţionale. Desigur că conducătorii gospodăriilor agricole şi colectivele de muncă se confruntă cu multe probleme şi neajunsuri, cum ar fi defectarea combinelor, tractoarelor, reparaţia şi punerea în funcţie a cîntarelor şi inventarului necesar pentru evidenţa  roadei crescute şi multe alte probleme cu care se ciocnesc agricultorii, însă necătînd la acestea recoltarea nu stă pe loc.
Nu în ultimul rînd dorim să mulţumim şi combainerilor, mecanizatorilor şi muncitorilor de rînd care sunt implicaţi la procesul de recoltare pe timpul insuportabil de cald din această perioadă, pentru răbdarea şi munca depusă la recoltarea pîinii de toate zilele pentru toată populaţia din raion şi chiar ţară.
Sperăm că gospodarii vor reuşi să strîngă roada în termen şi fără pierderi şi situaţii excepţionale considerabile, ceea ce va da un prilej de bucurie, atît lor cît şi nouă, celorlalţi oameni care mai mult sau mai puţin au tangenţă cu agricultura.
 

 Maria DICUSAR 
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Monitorizarea mersului recoltării cerealelor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta