Harta site-ului
Ajutor
Molovata Nouă localitate din zona de securitate se mândrește cu o nouă bijuterie arhitecturală
Molovata Nouă localitate din zona de securitate se mândrește cu o nouă bijuterie arhitecturală

Fiind prezent practic în toate localitățile din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, directorul Agenției pentru Restaurare și Reabilitare a Monumentelor, a făcut o iventariere totală, a creat o bază de date pe  tot repertoriul  patrimonial al Republicii Moldova, fie de categorie locală sau națională.
După o perioadă lungă de vizite prin toate localitățile țării, Ion Ștefăniță a decis să demareze un proiect de renaștere a satelor din Moldova. ”Pe lângă patrimoniul istoric am atras atenția la satele pustii și depopulate. Dacă să analizăm lucrurile comparativ, nu mai sunt acele sate pe când eram eu mic, unde țăranii mișunau ca furnicile, de asta am spus că trebuie să facem ceva ca să oprim hemoragia socială, exodul masiv al populației. Așa a apărut ideia proiectului  ”Renaștem satele Moldovei”, a precizat Ion Ștefăniță.
Primul pas l-a făcut în 2019, când a  achiziționat din propriile economii  un imobil în satul Molovata Nouă  raionul Dubăsari. O casă lăsată în voia sorții a primit „o nouă viață”, Ion Ștefăniță a transformat-o într-o adevărată bijuterie arhitecturală, ”Muzeul Țăranului” care a devenit o nouă atracție turistică din țară, ce merită a fi vizitată atât de turiștii din țară cât și de cei de peste hotare. „Sunt 18 luni de  proiect, un proiect care îl dezvolt în spiritul de mini clacă  în contextul pandemic, dar m-am bazat însumi pe mine, două mâini și un cap, și mai departe toate lucrările de reabilitare, restaurare și amenajare  s-au făcut cu efortul  cercului de prieteni, cu vecinii  care mi-au sugerat anumite idei. Proiectul îl văd în câteva etape, la momentul de față am realizat prima etapa a proiectului de valorificare a acestei gospodării, ar fi minunat daca  aș ajunge și la etapa 2, care prevede amenajarea unui târg în centrul satului. Etapa 2 mai presupune achiziția încă a două imobile pentru dezvoltarea proiectului complexul muzeal  „Casa țăranului”, deja nu o gospodărie ci un complex, mai multe case  care vor fi  muzeificate în aer liber  și asta presupune în  cadrul unui proiect deja  finanțat fie de partenerii de dezvoltare fie de un agent economic  care este motivat să susțină acest proiect, să dezvolte acest business plan, eu sunt deschis pentru parteneri”, a adăugat directorul AIRM.
„Casa țăranului” are o valoare arhitecturală prin autenticitatea tâmplăriei care s-a păstrat a ușilor și  ferestrelor,  are  o istorie, aparținea lui moș Pintilie și mătușii Eudochia, care au trecut la cele veșnice. Timpul s-a oprit aici în anii 1995-1998.
Destinația turistică ,,muzeul țaranului” propune vizitatorilor săi exponate arhitecturale, specifice neamului moldovenesc, este un muzeu creativ, interactiv și cu gust, deoarece vizitatorii la final se pot delecta cu o porție de cireșe, căpșune, mure, prune etc în dependență de sezonul în care vor vizita muzeul. Totodată, vizitatorii vor avea ocazia și să achiziționeze la dorință legumele și fructele țăranului, totul autentic, sănătos fără chimie , totul crescut din puterea pământului și a naturii.
„Vreau să implic și meșterii locali, să facem atelier de împletit coșuri din lozie, de a oferi posibilitate vizitatorilor să practice personal această meserie. Planific să  instalez cinema în aer liber, unde vom face prezentări de filme documentare  din perioada Moldova-Film, unde vom arăta  filme documentare, care dezvoltă modul și spiritul de viață, care de obicei nu sunt arătate la TV. Dezvolt ideea duminicilor culturale în care artiștii vor reveni în sufletul satului, voi face invitații pentru anumiți interpreți de muzică populară sau estradă moldovenească. Prezența artiștilor la muzeul țăranului va fi un bun prilej de a arăta lumii că cultura nu trebuie  să fie neglijată, cultura trebuie să fie o prioritate, cultura va salva omenirea dacă omenirea va salva cultura ”, menționează Ion Ștefăniță.
Vizitatorii care doresc să petreacă zilele în stilul țăranului au posibilitatea de a se caza la casa țăranului, capacitatea de cazarea va fi până la 8 persoane. Doritorii vor avea posibilitate să participe activ la treburile gospodărești, așa cum ar fi prășitul, culesul, lăstăritul, curățitul viței de vie, gătitul bucatelor modeste împreună cu țăranul. La finalul excursiilor se vor organiza degustări de fructe și legume sezoniere, iar în bordei cu cei mai maturi se va face o degustare a celor două tipuri de vin  care se vor dezvolta în paralel în cadrul acestui proiect, vin roșu de Molovata și vinul alb al țăranului, două  brănduri de vin,  o vinotecă care se va dezvolta  în bordei.
Deschiderea oficială a Muzeului Țăranului este planificată pentru 28 august 2021. De Hramul satului Molovata Nouă. ” Va fi un cadou frumos pentru  sătenii din Molovata  Nouă pentru raion și pentru Republica Moldova,” a conchis Ion Ștefăniță.
Olga OCHIȘAN (Caraiman), practinat buletinul informativ „Dubăsărenii”

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Molovata Nouă localitate din zona de securitate se mândrește cu o nouă bijuterie arhitecturală - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta