Harta site-ului
Ajutor
Medicamente compensate 100% pentru persoanele care se tratează de COVID-19 la domiciliu conform noii dispoziții a CSE
Medicamente compensate 100% pentru persoanele care se tratează de COVID-19 la domiciliu conform noii dispoziții a CSE

Ieri, 8 aprilie curent  Comisia pentru Situații Excepționale a RM, s-a întrunit într-o nouă ședință de lucru în cadrul căreia au fost revizuite unele acțiuni restrictive aprobate anterior și introduse măsuri noi, orientate spre susținerea cetățenilor și a mediului de afaceri din Republica Moldova.  
Conform Dispoziției nrul 2 aprobată de CSE,  se permite aflarea în parcuri sau zone de agrement, a grupurilor nu mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii. Totodată, CSE a precizat că vor fi aplicate regulile de traversare a frontierei de stat a Republicii Moldova, menționate în Hotărârea nr 51 a CNESP din 19 martie.
O decizie importantă cu impact asupra cetățenilor, aprobată în cadrul ședinței de CSE prevede extinderea Listei medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condiții de ambulatoriu. Conform  acesteia, pacienții care se tratează la domiciliu vor primi medicamente compensate în proporție de 100%, anterior fiind până la 70%. De medicamente compensate vor beneficia toate persoanele, inclusiv cei care nu dețin polița de asigurare medicală obligatorie.Totodată, în documentul aprobat se mai menționează că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va elabora un mecanism de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate prin intermediul asistenților medicali și sociali.
Dispoziția dată mai prevede ca autoritățile publice locale de nivelul I și II vor întreprinde măsuri de susținere socială a persoanelor în dificultate, celor  cu dizabilități și vârstnicilor, prin implicarea asistenților sociali comunitari, a lucrătorilor sociali și a voluntarilor din rândul populației.
Prin derogare de la prevederile Legii nr. 105/2018, se permite subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă înregistrarea persoanelor de a primi statut de șomer, de stabilire a ajutorului de șomaj, etc.
Membrii CSE au aprobat un șir de acțiuni în scopul susținerii agenților economici. Astfel, a fost extinsă  până la 31 mai 2021 perioada de implementare a Programului de subvenţionare a dobânzilor și a Programului de rambursare a TVA. 
De asemenea, Comisia Situații Excepționale  a aprobat o excepție privind procesul de studii, fiind permisă organizarea stagiilor de practică în învățământul profesional tehnic și superior pentru elevii și studenții din grupele absolvente. O altă prevedere aprobată este că vor putea fi reluate antrenamentele pentru pregătirea la turneele internaționale a sportivilor, cu respectarea obligatorie a tuturor normelor sanitar-epidemiologice, precum și se va admite desfășurarea în aer liber a competițiilor sportive, organizate de federațiile naționale acreditate de MECC, fără prezența spectatorilor.

Dispoziția nr.2 CSE din 08.04.2021
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Medicamente compensate 100% pentru persoanele care se tratează de COVID-19 la domiciliu conform noii dispoziții a CSE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta