Harta site-ului
Ajutor
Marșul Păcii de Ziua Memoriei – 31 ani de la conflictul armat de pe Nistru
Marșul Păcii de Ziua Memoriei – 31 ani de la conflictul armat de pe Nistru

Se împlinesc 31 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Din noaptea de 2 martie 1992, lupte sângeroase s-au dat pe ambele maluri ale râului Nistru la Cocieri, Dubăsari şi Tighina, însă platoul de luptă de la Coşniţa a fost scena unora dintre cele mai violente încleştări armate ale conflictului pentru apărarea integrităţii Republici Moldova. An de an, în raionul Dubăsari, sunt organizate măsuri de comemorare a eroilor căzuți în tragicul conflict armat de la Nistru din 1992.
În noaptea de 13 spre 14 martie 1992, moare primul erou care și-a dat viața pentru integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova, Nicolae SOTNICENCO. An de an, în această zi, de la monumentul ridicat în memoria eroului pornește Marșul Păcii.  
Ulterior, la Monumentul eroilor căzuţi pentru Integritatea şi Suveranitatea Republicii Moldova, ridicat în centrul satului Coșnița, conducerea raionului Dubăsari, primarul comunei Coșnița, angajații administrațiilor publice locale, viceprim-ministrul pentru reintegrare, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, secretari de stat, reprezentanți al MAI, Ministerului Apărării, Inspectoratului de Poliție Dubăsari și delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, a veteranilor de război, elevi ai Liceului teoretic ,,Ion Creangă”, militari, combatanți și cetățeni au participat la un miting-recviem.
Primarul comunei Coșnița, dl Alexei GAFELI a menționat că ,,au trecut 31 de ani de când s-a petrecut acel calvar. Datorită Dumneavostră stimați veteran, eroismului de care ați dat dovadă alături de camarazii, care nu mai sunt azi printre noi avem familii, avem pace. Nu ne dorim să simțim acel calvar prin care a trecut platoul Coșnița, localitățile raionului, înteaga țară. Este ferm și de neclintit, determinarea noastră a fiecărui moldovean în a păstra cu sfințenie memoria acelor eroi ai neamului, care și-au dat viața pentru a apăra propriul stat, propria țară”.
Vicepreședintele raionului Dubăsari dl Vlad IZMAN, a vorbit despre importanța evenimentelor ce au zguduit partea stângă a Nistrului acum 31 de ani, al căror ecou și astăzi încă sună. ,, Cu 31 de ani în urmă a început un război pe care nimeni nu și l-a dorit, un război cu forțe nelegale, care a pus în pericol independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Stimați veterani, mă închin în fața DVSTRĂ pentru devotamentul, eroismul și patriotismul de care ați dat dovadă în primăvara anului 1992. Au trecut 31 de primăveri, dar și astăzi zi de zi simțim urmele acelui tragic conflict”.
Preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la Conflictul Armat din 1992 “Platoul Coşniţa” Mihai ROTARI, cu voce tremurândă, cu sufletul bântuit de ororile acelor timpuri din 1992, a transmis combatanților săi un mesaj de solidaritate. ,,Războiul de pe Nistru a lăsat în urma sa mame fără copii, copii fără tați, soții văduve, copii orfani. Veșnică memorie eroilor care astăzi nu mai sunt printre noi, ei veșnic vor trăi în amintirile noastre”.
Cu mesaje de solidaritate în fața celor prezenți au venit și oficialii de stat prezenți la măsura comemorativă. Totodată, unii veterani au fost desemnați de Ministerul Afacerilor Interne cu distincții.
Participanții la mitingul-recviem au audiat piese dedicate Păcii, ,,Imnul combatanților” interpretate de Carolina Leșan și formația de muzică ușoară cu titlu model ,,Integro”, și poezii recitate de către discipolii Liceului Teoretic „Ion Creangă”.
În memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă, mitingul a încheiat cu depunere de flori și coroane.
 Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Marșul Păcii de Ziua Memoriei – 31 ani de la conflictul armat de pe Nistru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta