Harta site-ului
Ajutor
Lumina Sfântă a fost adusă pentru creştinii din Dubăsari
Lumina Sfântă a fost adusă pentru creştinii din Dubăsari

Deja al 11-lea an consecutiv, Focul Haric de la Ierusalim, este adus în raionul Dubăsari. Zeci de creştini de diferite vârste, funcţionari publici, primari şi preoţii din localităţile raionului, s-au adunat sâmbătă, 15 aprilie, în ajunul Sfintelor sărbători de Paşti, la Coşniţa, pentru a prelua Lumină Sfântă în casele şi localităţile lor.
După ce a fost împărţită Flacăra Învierii, toţi cei prezenţi au fost felicitaţi cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti de către Preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore POLICINSCHI, primarul comunei Coşniţa, dl Alexei GAFELI şi de părintele Veaceslav CIORBĂ, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din satul Coşniţa. După ce au luat Focul Haric, preoţii s-au întors în localităţi pentru a petrece Slujba de Înviere. Astfel, în noaptea de Paşti, toţi credincioşii din raion, au avut posibilitatea să ia acasă Lumina Divină pentru a întâmpina Sfânta sărbătoare. Focul Haric este o tradiţie anuală, cea mai veche ceremonie creştină din lume, nemodificată de secole, această pogorâre şi este cunoscută de creştinii ortodocşi ca "cea mai mare dintre toate minunile creştine".
Conform datinii, la miezul nopţii, după ce lumânările sunt aprinse, enoriaşii în frunte cu preotul ies din lăcaşurile sfinte pentru a înconjura de trei ori biserica. În acest moment, credincioşii cântă: "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le...".
Ulterior, creştii intră din nou în biserică, unde începe slujba de Înviere, care durează până aproape de zorii zilei şi finisează cu sfinţirea bucatelor aduse la biserică de credincioşi precum: ouă vopsite, pască, cozonac, friptură şi alte preparate de Paşte. Din acest moment salutul obişnuit este înlocuit cu "Hristos a Înviat!", la care se răspunde "Adevărat a Înviat!". Creştinii se salută astfel până la Înălţarea Domnului.
Evenimentul de aducere a Focului Haric a fost organizat de Consiliul raional Dubăsari de comun cu preoţii din raion şi cu susţinerea Inspectoratului de Poliţie Dubăsari.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
ipafoqezuzhko
2023-06-04 18:08:35
Qogeutew Eniwiv cnt.mrbb.dubasari.md.xpz.pc http://slkjfdf.net/
udtigijot
2023-06-04 18:38:37
Usaige Havabet tyo.oxzs.dubasari.md.itk.la http://slkjfdf.net/
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Lumina Sfântă a fost adusă pentru creştinii din Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta