Harta site-ului
Ajutor
Lucrările de îmbunătățire a calității solului finanțate din Bugetul de Stat
Lucrările de îmbunătățire a calității solului finanțate din Bugetul de Stat

Recent a fost publicată Hotărârea Guvernului RM nr 985 din data de 22 decembrie 2020 pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile și procedura de acordare a subvenţiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare, întru implementarea Programului de îmbunătățiri funciare, în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025.
 Alocarea mijloacelor financiare din Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025 urmăreşte atingerea obiectivelor stipulate în Planul de acțiuni privind implementarea Programului de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2023, care prevede următoarele măsuri:
1. prevenirea și combaterea eroziunii solului (eoliene și hidrice) pe terenuri agricole afectate de eroziune de suprafață și în adâncime;
2. ameliorarea chimică a solurilor pe terenuri agricole cu soluri salinizate/solonețizate (semihidromorfe și hidromorfe);
3. conservarea şi sporirea fertilităţii solurilor.  
Măsura nr. 1. Aplicarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea eroziunii solului.

    Se prevede subvenționarea aplicării măsurilor de protecţie antierozională prin:
  • înființarea învelișurilor de ierburi (vii, livezi), reabilitarea învelișurilor de ierburi (pășuni),  împădurirea terenurilor agricole supuse alunecărilor de teren.
  • efectuarea lucrărilor de înființare/reabilitare a fâșiilor forestiere de protecție, prin crearea fâșiilor forestiere paravânt, plantațiilor agrosilvice, fâșiilor riverane de protecție a apelor și fâșiilor forestiere în ravene și vâlcele.
Măsura nr. 2. Aplicarea măsurilor de ameliorare chimică a solurilor
Se prevede subvenționarea aplicării măsurilor pedoameliorative prin efectuarea lucrărilor de ameliorare a solurilor sărăturate. Acest obiectiv va fi asigurat prin implementarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare în scopul aplicării practicilor agricole prietenoase mediului, care vor permite obţinerea recoltelor scontate, ameliorarea solurilor sărăturate (alcalice ameliorarea chimică a solurilor, pe terenuri agricole cu soluri salinizate-solonețizate (semihidromorfe și hidromorfe).
Măsura nr. 3. Aplicarea măsurilor de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor
Se prevede subvenționarea aplicării de măsuri de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor terenurilor agricole conform proiectului investițional. Acest obiectiv va fi asigurat prin implementarea practicilor agricole prietenoase mediului, ce vor permite obţinerea recoltelor scontate. Realizarea prezentului obiectiv se va efectua prin aplicarea metodelor de sporire a fertilităţii solurilor prin sistemul de lucrări pentru conservarea solului:
  • asolamente, structura raţională a suprafeţelor culturilor agricole,
  • fertilizarea complexă cu îngrăşăminte organice şi minerale,
  • implementarea amenajărilor hidroameliorative, etc.
 Criterii de eligibilitate și condiții financiare:
  • solicitantul este persoană juridică/fizică sau unitate administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ-teritorială de nivelul întâi;
  • solicitantul urmează să dispună de un proiect avizat pozitiv de o instituție de cercetări de profil, un deviz de cheltuieli, alte documente confirmative prevăzute de legislație;
  • costul total al proiectului eligibil nu va depăși suma de 1000000 de lei;
  • perioada de implementare nu depășește 24 de luni;
  • contribuția financiară a solicitantului reprezintă cel puțin 20 % din costul total al proiectului.
Sprijinul financiar acordat din Programul menționat pentru proiectele prevăzute în cadrul măsurilor de îmbunătățiri funciare se va acorda în două tranșe (subvenția în avans și finală). Subvențiile vor fi oferite din bugetul statului prin intermediul Agenției Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Solicitanții de subvenții vor depune dosarele pentru obținerea sprijinului financiar în cadrul apelurilor anunțate de către instituția implementatoare, la oficiile teritoriale ale AIPA.
 
Valeriu POPUȘOI
Secția agricultură și cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Lucrările de îmbunătățire a calității solului finanțate din Bugetul de Stat - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta