Harta site-ului
Ajutor
Locuitorii comunei Coşniţa au donat sânge pentru a salva vieţi omeneşti
Locuitorii comunei Coşniţa au donat sânge pentru a salva vieţi omeneşti

Acţiunea de colectare a sângelui a unit toţi doritorii din comuna Coşniţa la data de 26 aprilie curent, pentru a dona sânge şi a salva o viaţă. Campania umanitară care vine în sprijinul celor suferinzi a fost organizată de către colectivul Secţiei Medicilor de Familie din comuna Coşniţa, punctul de colectare a sângelui a avut loc în incinta Centrului Medicilor de Familie din Coşniţa.
Sângele salvează vieţi, orice om sănătos poate fi donator. Astfel, mai mulţi doritori solidari faţă de cei care au nevoie de transfuzie  au contribuit la acoperirea necesarului de sânge din spitale şi au venit în sprijinul celor suferinzi.
Doar cei care au atins vârsta de 18 ani şi nu au trecut de 65 de ani pot dona sânge, spun medicii. Deci, iniţial fiecare locuitor a prezentat buletinul de identitate şi s-a înregistrat în listă. Pentru a le permite să participe, doctorii au ţinut cont de mai multe reguli.
În cadrul evenimentului donatorii au primit întrebări legate de starea de sănătate şi au fost supuşi unui mic examen medical – temperatură, puls şi tensiune. Totodată, au fost informaţi că donarea de sânge este inofensivă sută la sută, nu te poţi infecta cu HIV/SIDA sau alte infecţii, se utilizează un ac steril şi de unică folosinţă pentru fiecare donare, senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită cât şi faptul că rezultatele testelor rămân confidenţiale.
,,Cineva are nevoie de sânge în fiecare secundă, oamenii accidentaţi, oameni aflaţi în sălile de operaţii chiar şi oamenii care suferă de afecţiuni grave, la care singura şansă este transfuzia de sânge” a spus Tatiana, locuitoare din com. Coşniţa.
 Uneori frica de medici stopează dorinţa unor oameni să facă acest pas.
,,Cel mai greu este să iei decizia atunci când ai frică, după ce te decizi toate trec de la sine, fac acest lucru pentru oamenii bolnavi care au nevoie de sânge”, a spus o locuitoare.
Medicii asigură că calitatea rezervelor de sînge se face printr-un proces ce presupune testări riguroase, procesare atentă, etichetare, stocare şi un atent control al calităţii.
O priză obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari), precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1- 2 ore), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială, totul depinzând de modul în care organismul repartizează diversele cantităţi de sânge în raport de necesităţi şi de promptitudinea cu care se face această permanentă adaptare.

 
Anastasia LUCHIANOV
Studentă anul III, USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Locuitorii comunei Coşniţa au donat sânge pentru a salva vieţi omeneşti - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta