Harta site-ului
Ajutor
La Liceul Teoretic Holercani a avut loc evenimentul de inaugurare a clădirii renovate
La Liceul Teoretic Holercani a avut loc evenimentul de inaugurare a clădirii renovate

350 de elevi, profesori și angajați auxiliari ai Liceului Teoretic Holercani din satul Holercani raionul Dubăsari, vor beneficia de energie curată generată de panourile solare și o mai bună izolație a clădirii. Acest fapt e posibil datorită finanțării Uniunii Europene în cadrul  proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și cu suportul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
Astăzi, 28 septembrie, la evenimentul de inaugurare oaspete de onoare a fost dna Maia SANDU, Președintele Republicii Moldova, care a menționat că „asigurarea securității energetice este o prioritate a guvernării. Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice, a caselor și a întreprinderilor ne vor ajuta să diminuăm costurile pentru resursele energetice, dar și să răspundem provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Mă bucur că, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, proiecte similare sunt realizate în zeci de localități ale țării, urmând să schimbe în bine viața a mii de oameni.”
Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a reiterat suportul Uniunii Europene în procesul de fortificare a securității energetice naționale.
„Eficiența energetică este acum mai importantă ca niciodată și suntem bucuroși, în spiritul solidarității, să intensificăm eforturile noastre pentru a atenua impactul crizei energetice. Îmi doresc condiții mai bune bune pentru voi elevi și profesori ai acestei instituții, ca viitori cetățeni ai Europei, dat fiind faptul că anul current Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat de aderare la Uniunea Europreană” a declarat Jānis Mažeiks.
Șeful misiunii diplomatice al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova dl Ullrich KINNE a subliniat importanța acesui proiect și faptul că cu ajutorul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, care a efectuat lucrările de renovare, clădirea liceului este izolată termic, au fost înlocuite ușile și ferestrele, iar panourile fotovoltaice acoperă integral necesitățile de energie electrică ale instituției. A fost redus semnificativ consumul de electricitate al liceului și au fost create condiții mai bune de studii și de muncă pentru elevi și profesori.
Vicepreședintele raionului dl Vladimir IZMAN, în discursul său a reiterat responsabilitatea pe care o avem față de elevi, cel de a asigura un sistem educațional modern, accesibil fiecărui copil. Dumnealui a mulțumit din numele Consiliului raional Dubăsari tuturor partenerilor de dezvoltare care au contribuit la realizarea acestui proiect, ce a oferit și creat un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea și creșterea generațiilor de elevi.
Valoarea totală a lucrărilor pentru sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani" din s. Holercani, r. Dubăsari este de cca 873 342,00EUR: 833 342,00 - surse UE, 43 000,00 Euro - contribuția Consiliului raional Dubăsari, beneficiar al proiectulu. 
La eveniment alături de oficialii internaționali și conaționali, au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Pavel Trofin, director al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, reprezentanții companiei de construcții, reprezentanții GIZ, consilieri raionali și locali, părinți, elevi și reprezentanți mass-media.
După partea oficială, a urmat vizita lucrărilor din cadrul liceului și discuții informale referitoare proiectului.

 
Tatiana GHERB,
Specialist principal
Aparatul președintelui raionului

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

La Liceul Teoretic Holercani a avut loc evenimentul de inaugurare a clădirii renovate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta