Harta site-ului
Ajutor
La ce să ne aşteptăm toamna aceasta…
La ce să ne aşteptăm toamna aceasta…

Pe data de 17 august 2016, colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru, N. Bulat şi V. Popuşoi au efectuat o vizită de lucru în gospodăriile agricole din primăriile Coşniţa, Pîrîta şi Doroţcaia, cu scopul monitorizării stării suprafeţelor ocupate de semănăturile culturilor de grupa II – porumb şi floarea soarelui, la fel au fost vizitate şi plantaţiile de viţă-de-vie ale agenţilor economici din Coşniţa şi Pîrîta. Scopul vizitei a fost analizarea stării vegetative a culturilor respective, în condiţiile de secetă a lunilor iulie şi august curent. Starea semănăturilor vizitate ne permit să facem unele concluzii referitor la aşteptarea roadei. Astfel pe diferite loturi starea plantelor în perioada de vegetaţie manifestă o diferenţă colosală, unele semănături fiind practic gata de a fi recoltate peste o săptămîna, altele fiind încă în perioada de creştere şi dezvoltare. Diferenţa aceasta este condiţionată de calitatea solului, soiul, lucrările de fertilizare şi protecţie şi termenii semănatului. De aici şi imposibilitatea de a prognoza mai precis roada.
    Comparativ cu anul trecut, calitatea strugurilor, atît de soiuri de masă cît şi de soiuri de vin, va fi mai joasă, necătînd la faptul că viţa-de-vie este întro stare destul de bună. La micşorarea calităţii strugurilor au contribuit ploile abundente din perioada lunilor mai şi iunie, cînd a fost timpul polenizării şi formării strugurelui. La fel, ploile au condiţionat dezvoltarea bolilor caracteristice viţei-de-vie, îndeosebi mana şi făinarea.  
    Totodată, un alt scop al deplasării colaboratorilor Direcţiei a fost monitorizarea lucrărilor de pregătire a solului către semănatul culturilor de toamnă. Conform recomandărilor, semănatul culturilor de toamnă ar fi preferabil de demarat după 1 septembrie, în condiţiile cînd starea solului permite acest lucru. Dar, ultimii ani se atestă o modificare a climei, ceea ce schimbă şi tradiţiile stabilite anterior la semănatul culturilor de toamnă. Necătînd la faptul că săptămîna trecută au fost ploi, totuşi, starea solului încă nu permite efectuarea calitativă a lucrărilor agrotehnice necesare în  perioadă respectivă. Acesta şi este motivul întîrzierii lucrărilor de pregătire a solului, majoritatea terenurilor, după recoltarea culturilor de I grupă, fiind neprelucrate.
 

N. Bulat, V. Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

La ce să ne aşteptăm toamna aceasta… - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta