Harta site-ului
Ajutor
Irigarea – un element al recoltei garantate
Irigarea – un element al recoltei garantate

Raionul Dubăsari este deservit de către 5 staţiuni centrale de irigare, şi anume:
  1. Staţiunea Dubăsari – Roghi (şef AIPRE Dubăsari Nicolae Cozlovschi), care deserveşte cu apă pentru irigare suprafeţele din  partea stîngă a Nistrului, circa 5376 ha, inclusiv amplasate după traseul Tiraspol-Rîbniţa, care la moment sunt sub interdicţia de prelucrare din partea autorităţilor transnistrene.
  2. Staţiunea Holercani, STI Chişinău (administrator Igor Suruceanu), care deserveşte cu apă pentru irigare suprafeţele din partea dreaptă a Nistrului,  – circa 2716  ha.
  3. Staţiunea centralizată Coşniţa – AUAI (director executiv Nicolae Rusu), care deserveşte cu apă pentru irigare  suprafaţa  – circa  2840 ha, actualmente complect restabilită prin implementarea  Proiectului „Compact”.
  4. Staţiunea de pompare Doroţcaia (administrator Valeriu Filipenco), cu o suprafaţă de acoperire circa - 210 ha, proprietate a cotei valorice, actualmente deteriorată şi dezcomplectată.                      
  1. Staţiunea de pompare Ustia (administrator Semion Urîtu), cu o suprafaţă de irigare circa - 62  ha. 
Din suprafaţa agricolă totală pe raion de 16 410 ha., suprafaţa  disponibilă  pentru irigare  este de 11204 ha, ce constituie 68 %. Însă de facto, în 2015 au fost irigate numai 2324 ha, inclusiv 570 ha la Holercani şi 1754 ha la Coşniţa, ce constituie doar 20 % din suprafaţa totală disponibilă pentru irigare. Principalele pricini sunt, că majoritatea agenţilor economici nu dispun de utilaj de irigare, nu sunt cotractate volumele de apă pentru irigare din pricina costului mare a unui metru cub de apă pentru irigare, conductele de distribuire al apei sunt uzate şi pe parcursul exploatării lor apar deseori rupturi, care creează pierderea timpului la momentul potrivit pentru irigare.  
Întru monitorizarea situaţiei reale în sistemul de irigare, de către Direcţia agricultură şi cadastru (şef S. Guvir), a fost organizată şi petrecută o şedinţă de lucru. Vicepreşedintele raionului dl L. Gaţcan, a subliniat problema protecţiei digurilor cu implicarea nemijlocită a Agenţiei „Apele Moldovei”, fiind regăsite la balanţa acestei întreprinderi.
În cadrul şedinţei de lucru cu prestatorii de apă pentru irigare au fost discutate pe larg toate cerinţele tehnico - normative şi condiţiile de aprovizionare cu apă pentru irigare în sezonul agricol 2016, în vederea majorării suprafeţelor de irigare.
 
                                                  Petru PORUBIN,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Irigarea – un element al recoltei garantate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta