Harta site-ului
Ajutor
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi de vedere prin antreprenoriat
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi de vedere prin antreprenoriat

Instabilitatea economiei de piață din Republica Moldova a generat vulnerabilitatea economică a persoanelor cu dizabilități de vedere (PDV) . Lipsa locurilor de muncă și povara sistemelor de protecție socială a numărului în creștere a persoanelor cu dizabilități au generat adoptarea politicilor de incluziune socială și economică a persoanelor cu dizabilități.
Cu scopul dezvoltării inițiativelor de antreproneriat și de creștere a nivelului de incluziune a personelor  cu dizabilități de vedere pe piața muncii, în anul 2010 a fost creată Asociația Obștească ProAbility.
În luna mai anul curent A.O. “ProAbility” în parteneriat cu A.O. “Asociația Nevăzătorilor” din Moldova a lansat un proiect de afaceri mici pentru PDV, ,,Concursul planurilor de afaceri 2016”, în vederea creării/dezvoltării propriei afaceri de familie ce vor contribui  la sporirea bunăstării acestora. În cadrul proiectului orice persoană cu dizabilități din Republica Moldova  după demonstrarea viabilității ideii de afacere și în limita resurselor disponibile, v-a primi un suport financiar  în sumă de maxim 15000 lei sub formă de 50% grant/donație și 50% suport rambursabil fară dobîndă.
Pentru a obține finanțare, au depus dosare de finanțare 13 persoane cu dizabilități de vedere din diferite Organizații Teritoriale ale AO Asociația Nevăzătorilor din Moldova.  Printre care și 2 membri ai Organizației Teritoriale Dubăsari, care au fost selectați de către biroul organizației  ca candidați cu potențial de auto-angajare și anume: dna Ghirea Svetlana, persoană cu dizabilități de vedere, s Corjova și Larionova Olga, persoană cu dizabilități de vedere, s. Coșnița.   
Pe 28 iunie 2016, în mun. Chșinău a avut loc a patra ediție a Concusului planurilor de afaceri. În cadrul concursului fiecare beneficiar și-a prezentat ideea de afacere  după care Comisia de evaluare, formată din experți, au analizat fiecare caz în parte . Comisia a decis să acorde suport financiar doar la 10 beneficiari care au idee de afacere  fezabilă, dispun de resurse proprii de co-finanțare, precum și de abilități antreprenoriale și tehnologice.
Dna Ghirea Svetlana, pentru idea de afacere prezentată, pentru finisarea construcției încăperii mini-fermei de porci, mărirea numărului de porci și mărirea numărului de consumători a producției de carne de porc, v-a primi 12000 lei. Cu cele 12000 lei oferite în proiect și 5000 lei resurse proprii (30% din valoarea investiției) dna Ghirea Svetlana speră să-și ducă pînă la sfîrșit ideea de afacere  și șă-și onoreze responsabilitățile. Creșterea de porci este o afacere simplă și profitabilă. Investiția este medie iar amortizarea se face destul de rapid. Foarte important este motivarea și încurajarea PDV la dezvoltarea  afacerilor proprii create.
Astfel asistența financiară sub formă mixtă, (50% grant și 50% suport rambursabil), reprezintă pentru marea majoritate a PDV principala sursă de finanțare cît și un instrument eficient de motivare și încurajare. În situația social-economică actuală, auto-angajarea este cea mai eficientă  soluție pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Afacerea lansată de către o persoană cu dizabilități crează un precedent pozitiv în societate și devine drept model pentru alte persoane cu dizabilități.
 
Anatolii NAGHIŢ,
Preşedintele OT Dubăsari a A.O. ANM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi de vedere prin antreprenoriat - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta