Harta site-ului
Ajutor
În excursie prin satele raionului Dubăsari
În excursie prin satele raionului Dubăsari

Locurile pitoreşti din satele raionului Dubăsari au fost vizitate de către copiii din raionul Sobinka, regiunea Vladimir, Federaţia Rusă, care se odihnesc în tabăra de odihnă pentru copii şi tineret „PRIETENIA” com. Coşniţa.
Astăzi, conform planului de activităţi culturale întocmit, copiii au vizitat Muzeul istoric şi de etnografie din satul Doroţcaia, unde au avut ocazia de a-l asculta pe dl Berzan Andrei, directorul muzeului, cu diverse relatări istorice despre Republica Moldova şi inclusiv satul Doroţcaia. De asemenea, au participat într-un dialog constructiv cu primarul de Doroţcaia, dl Berzan Valeriu, care le-a vorbit copiilor despre sistemul administrativ APL de nivelul I, despre tradiţiile satului Doroţcaia, populaţia, riscul migraţiei ş.a. Copiii au fost şi la casa de cultură Doroţcaia unde au vizitat sălile de cercuri pe interese: dans, fanfară ş.a. Fiind interesaţi de sistemul educaţional copiii, de asemenea, au vizitat şi L.T. Doroţcaia unde dna Pleşco Galina, director adjunct pentru educaţie, le-a vorbit copiilor despre tradiţiile, baza materială, succesele, reuşitele şcolii. Copiii au fost interesaţi şi au intrat în sala mixtă de mese şi festivităţi, sala de sport, în săli de clase.
Pohrebea este un alt sat cu locuri pitoreşti din raion. Aici copiii au vizitat biserica sf. Alexei şi monumentul istoric care se află pe traseul Dubăsari – Tiraspol, în preajma satului Pohrebea.
Un alt sat pitoresc din raion este Pîrîta unde se află un monument vegetal viu, „Stejarul lui Suvorov” care, conform legendei, are peste 400 de ani. Acest stejar mai este şi cartea de vizită a satului Pîrîta. Acest monument a fost inaugurat la iniţiativa Preşedintelui raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi cu sprijinul administraţiei publice locale şi care acum prezintă valoare naţional - istorică. În prezent se fac lucrări de amenajare şi, în viitorul apropiat, se va construi un foişor pentru vizitatori. Acest stejar este unul din monumentele vegetale luate sub ocrotirea statului. Dl Iurie Pisarenco, directorul casei de cultură Pîrîta, a întâmpinat grupul şi le-a oferit copiilor dulciuri, coşuri cu fructe, cu struguri, mere, nuci toate din livada Moldovei.
Grupul a fost însoţit de către dl Vatav Grigore, profesor de istorie, cercetător istoric, care s-a oferit de a vorbi copiilor despre însemnătatea istorică a luncii Nistrului. A vorbit despre luptele duse în apărarea Ţării atât cu oastea otomană cât şi cu hoardele fasciste. În acest context dl Vatav le-a vorbit copiilor despre eroii căzuţi în Marele Război pentru Apărarea Patriei şi rolul adus în luptele pentru pace.
Copiii au fost plăcut surprinşi de frumoasa ocazie pe care au avut-o de a vizita locurile pitoreşti din raionul Dubăsari.
 
Violeta Nakai -Tolstenco,
şef Secţie politici educaţionale şi management economic,
Direcţia Învăţământ General, Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

În excursie prin satele raionului Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta