Istoria raionului
Harta
Simbolica
Paşaportul raionului
Cetăţeni de onoare
Patrimoniul cultural şi turistic
Raionul în mass-media
Impactul ajutorului social în raionul Dubăsari ![]() Dezvoltarea sistemului de Ajutor social în raionul Dubăsari are un impact pozitiv, care răspunde eficient și prompt necesităților celor mai vulnerabile grupuri de populație, fiind esențial pentru asigurarea drepturilor acestora și pentru incluziunea lor socială. Beneficiarii de prestația Ajutorui social sunt: Pensionari singuratici; Persoane cu dizabilități; Familii monoparentale; Șomeri. La calcularea venitului global mediu lunar al familiei sunt luate în considerație toate tipurile de venituri. Începând cu data de 20 mai anul curent, se va efectua plata ajutorului social pentru luna aprilie. Ajutorul social a fost distribuit pe localități în felul următor, în baza cererilor pentru acordarea ajutorului social depuse de către locuitorii raionului Dubăsari:
În cazul în care familia beneficiară de ajutor social are în componența sa persoane cu statut de șomer atunci aceștia prestează activități de interes comunitar. În raionul Dubăsari sunt antrenați în lucrări publice 148 șomeri, după cum urmează:
Numărul de ore pentru prestarea activităților de interes comunitar se calculează pentru fiecare familie beneficiară de ajutor social proporțional cu cuantumul prestației de care beneficiază aceasta, dar nu va depăși 40 de ore pe lună. Primarul va solicita prestarea de către șomerii din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social a următoarelor activități: a) crearea zonelor verzi; b) plantarea puieților și alte lucrări de îngrijire a acestora; c) cosirea ierbii; d) activități de deszăpezire (a străzilor principale din localitate, a teritoriilor în jurul grădinițelor, școlilor, instituțiilor medicale, gospodăriilor persoanelor care beneficiază de Serviciul de îngrijire socială la domiciliu, altor clădiri de menire socială); e) participarea la acţiunile de protecţie a mediului înconjurător; f) amenajarea şi curăţarea teritoriilor de menire socială, culturală și sportivă din localitate (parcuri, terenuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, terenuri aferente izvoarelor, râurilor, lacurilor, cimitirelor, alte teritorii de importanță locală); g) lucrări pentru întreţinerea fondului locativ şi a obiectelor de menire socială, culturală şi sportivă; h) activități auxiliare la salubrizarea străzilor, parcurilor și a terenurilor aferente instituțiilor publice din localitate şi instituţiilor medicale; i) îngrijirea monumentelor, mormintelor etc; j) activități auxiliare ce ţin de amenajarea satelor pentru sărbătorile oficiale (Anul Nou, hramul localităţii etc.). În cazul informării de către primar despre refuzul repetat de participare la activități de interes comunitar sau de neîndeplinire de către șomer a activităților de interes comunitar prevăzute în Acordul cu privire la prestarea activităţilor de interes comunitar, semnat între părți, șeful Direcției asistență socială și protecția familiei, în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării informației, emite decizia de stopare a dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului familiei beneficiare cu informarea acesteia. Zinaida STASEV, șef Secție pentru protecția persoanelor în etate și cu dizabilități |
Lasa un comentariu