Harta site-ului
Ajutor
Hramul satului Ustia sărbătorit pe cinste
Hramul satului Ustia sărbătorit pe cinste

La aproximativ câțiva km de la Chișinău, străjuită între două meleaguri, acolo unde este înconjurată de pădurile: Stînca, Mohnata și Chisc, unde Răutul se scurge în râul Nistru – îmbrățișându-se dulce și curgând lin la vale întregiți, se află satul Ustia, r-ul Dubăsari.
Sat frumos și pitoresc, ce își serbează pe 6 mai, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, de la mic la mare, Hramul satului.
De dimineață creștinii acestui sat au plecat la Biserică pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ce ne oferă. Apoi, fiecare gospodărie a sărbătorit împreună cu oamenii dragi acasă, așa cum se cuvine.
După cum relatează tradiția, Hramul satului Ustia se sărbătorește de mult timp pe 6 mai, dar sărbătoarea continuă și pe 7 mai.
Cel mai important de sărbătoarea satului sunt competițiile sportive: Volei, Handball, Trânta.
La competiția “Volei” au participat 2 echipe printre care: Comisariatul de Poliție I loc– 500 lei, Echipa de tineri din s. Ustia II loc – 300 lei.
La competiția Handball au participat tineri din localitate, unde am avut ocazia pentru prima dată să urmărim frumosul joc dintre cele două echipe, iar la final au fost apreciați cu un mic premiu financiar.
Și cum e primit la moldoveni, de hramul satului, tradiționala luptă, numită în popor “Trânta”, care a fost pe 4 nominații: Cucoș, Iepure, Ied și Berbec. 
Competițiile la luptă au fost foarte interesante, unde fiecare și-a arătat măiestria și arta. Câștigători au devenit cei mai destoinici și anume: Cebotari Maxim – Cucoș, Chirilov Constantin – Iepure, Trocin Andrei - Ied, Clemențov Marin – Berbec, iar adversarilor li s-a cadonat câte o minge în semn de mulțumire. 
N-au lipsit în aceste 2 zile “Distracții pentru copii” care au fost plasate în centrul satului.
Pe 6 mai, spre seară a fost organizat un mic concert de către Ansamblul amator de dans modern și moldovenesc “Ustianca” al Casei de cultură din s. Ustia, iar pe 7 mai, locuitorii satului, au avut parte de un alt concert, susținut de artist al Poporului, Igor Cuciuc, urmat de un spectaculos show de artificii.
Evenimentul a continuat cu tradiționala Hora satului în zilele de 6 și 7 mai, la care locuitorii au avut posibilitatea să se delecteze și să danseze după melodii îndrăgite și interpretate de formația “Oxentenii”.
Aducem sincere mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea sărbătorii date, pentru finanțarea acestui frumos eveniment: Primăria Ustia, agenților economici Sclifos Ion, Marinuța Vitalie, ÎI “Rebeja Irina”, tânărului din localitate Guvir Ion și organizației teritoriale PDM.
Elena Ipati,
Director artistic, Casa de cultură s. Ustia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Hramul satului Ustia sărbătorit pe cinste - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta