Istoria raionului
Harta
Simbolica
Paşaportul raionului
Cetăţeni de onoare
Patrimoniul cultural şi turistic
Raionul în mass-media
Gheaţa bazinelor acvatice prezintă pericol de prăbuşire ![]() Iarna este foarte plăcut de a face promenade la aer curat, a patina sau a organiza jocuri mobile pe gheaţă, dar luînd în consideraţie clima moale şi instabilă din Republica Moldova, gheaţa de pe bazinele acvatice prezintă un pericol sporit pentru viaţa şi sănătatea celor care se află pe ea. Serviciul Situaţii Excepţionale Dubăsari avertizează toţi cetăţenii despre riscurile posibile a unei călătorii pe gheaţă şi pentru evitarea accidentelor, aduce la cunoştinţă următoarele:
Cei care acordă ajutor accidentatului trebuie să fie foarte atenţi pentru a nu cădea însuşi în primejdie. Apropiaţi-vă de cel accidentat pe tîrîş, pe burtă, cu mîinile şi picioarele desfăcute. Se recomandă să vă apropiaţi de accidentat nu mai aproape de 2-3 metri, întinzîndu-i unul din obiectele de salvare care le aveţi la îndemînă, cum ar fi: o scîndură, creangă, funie, un fular, etc. Convingîndu-vă că accidentatul s-a apucat singur de obiectul întins scoateţi-l din apă tîrîndu-vă spre locul unde gheaţa este tare. Dacă accidentatul este extras din apă la începutul înecului, primul ajutor este simplu. Accidentatul trebuie imediat deplasat în încăpere caldă, dezbrăcat, încălzit prin frecţiune şi învelit sau îmbrăcat în haine uscate, după ce este necesar să servească un ceai sau apă fierbinte. La necesitate să fie transportat la spital. Dacă accidentatul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită cu semne de moarte clinică, este necesar de a acţiona în modul următor:
Readucerea la viaţă a persoanei înecate aflată în stare de moarte clinică este posibil în cazul, cînd din momentul scufundării definitive sub apă şi pînă la începutul acţiunilor de reanimare, au trecut nu mai mult de 6 minute. Sunt cazuri, cînd înecatul a fost readus la viaţă şi după 10-15 minute de la înec. Ca regulă, rezultatul pozitiv poate fi obţinut cînd acţiunile de reanimare au fost începute în primele 2-3 minute. Iurie CIBUC, specialist superior al serviciului protecţiei civile Serviciul situaţii excepţionale Dubăsari |
Lasa un comentariu