Harta site-ului
Ajutor
Formarea şi tăierea pomilor fructiferi
Formarea şi tăierea pomilor fructiferi

Formarea şi tăierea pomilor fructiferi sunt procedee din cele mai eficiente de înrăurire dirijată asupra creşterii şi fructificării pomului. Principalele sarcini ale tăierii se rezolvă prin scurtarea şi rărirea ramurilor. Scurtarea înseamnă îndepartarea unei părţi de ramură sau lăstar. De regulă, scurtarea intensifică ramificarea mai jos de locul tăierii şi pe întraga coroană.
Rărirea înseamnă îndepărtarea ramurilor întregi de la bază, prin tăierea la inel ce contribuie la o mai bună iluminare a coroanei. În condiţiile Republicii Moldova, pomii tineri intraţi pe rod se taie primăvara devreme. Tăierea pomilor abea intraţi pe rod de specii sămânţoase şi de prun se începe în februarie, a celorlalte specii sâmburoase în martie.
Tăierea pomilor pe rod de specii sămânţoase şi de prun trebuie începută imediat după căderea frunzelor, se execută în cursul întregii ierni, dacă temperaturele nu coboară sub minus 6. La temperaturi mai joase lemnul îngheţat devine fragil, se taie anevoios, rănile se vindică cu greu. Folosind la momentul actual ferestrele de caldură a lunelor noiembrie şi decembrie, majoritatea conducatorilor de livezi fructifere sunt în proces de lucru a tăierii in uscat. Aceştea sunt: SRL “MONSTERAX-GSG,, conducator dl Grîjancovschi Serghei şi SRL ,,ECOSPIRIT,, conducător dl Ababii Vitali ş.a. Pe data de 15.12.2018, colaboratorii Direcţiei agricultură au avut o deplasare de lucru privind, monitorizarea tăierii în uscat la livada de păr de 3,2 ha, în goapodăria agricolă SRL ,,ECOSPIRIT,, s.Pîrîta, unde în anul curent au căpătat o roadă de 30,9 t/ha.
În acest mod, lucrările de tăiere în uscat se vor prelungi până în primăvara anului 2019.
Nicolae BULAT,
 specialist principal DAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Formarea şi tăierea pomilor fructiferi - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta