Harta site-ului
Ajutor
Fii cetățean exemplu spune nu arderii vegetației și da respectării naturii
Fii cetățean exemplu spune nu arderii vegetației și da respectării naturii

La data de 13 februarie curent, în adresa administrațiilor publice locale a parvenit o scrisoare de atenționare asupra obligativității asigurării îndeplinirii și respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe teritoriul din subordine.
- Interzicerea indendierii vegetației uscate și a altor resturi vegetale în scopul igienizării și salubrizării terenurilor pentru lucrările agricole, precum și utilizarea focului deschis în nemijlocită apropiere de poligoanele de deșeuri;
- Delimitarea prin fâșii de protecție mineralizate a localităților, ocoalelor silvice, poligoanelor de deșeuri și drumurilor față de câmpurile de vegetație uscată ce prezintă pericol de izbucnire și răspândire a arderii;
- Realizarea acțiunilor privind lichidarea gunoiștilor neautorizate, colectarea frunzelor și resturilor vegetale, cu transportarea acestora în locuri special destinate;
- Executarea straturilor de compactare (tasarea) cu materiale inconbustibile a deșeurilor depozitate;
- Asigurarea accesului liber spre poligoanele de deșeuri și cu surse de apă pentru alimentarea autospecialelor în caz de incendiu, etc.
Conform informației emise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, în rezultalul schimbărilor climatice atestate în ultima perioadă precum lipsa precipitațiilor, seceta și temperaturile ridicate înregistrate pe parcursul anului 2023, s-a constatat majorarea numărului cazurilor de ardere a vegetației uscate, fie în scop de salubrizare și pregătire de către cetățeni a terenurilor pentru lucrările agricole, fie prin ardere intenționată.
În legătură cu cele expuse mai sus, și deoarece suntem în imediata perioadă când cetățenii recurg la lucrările de primăvară, de pregătire a terenurilor pentru sezonul de semănat și cultivare a culturilor, îndemnăm cetățenii să respecte natura și să evite arderea vegetației. Substanțele nocive rezultate din arderile nominalizate, se acumulează în stratul de aer de la suprafața solului, pătrunzând nu doar în atmosferă, dar și în sol și în apele din preajmă. Subțanțele chimice emanate ca monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, oxizii de azot, dioxinele, care nu sunt altceva decât cei mai toxici și cei mai periculoși compuși organici, pot cauza afecțiuni ale sistemului nervos central și ale mucoasei ochiului.
Astfel, stimați cetățeni repetat VĂ ÎNDEMNĂM SĂ EVITAȚI APRINDEREA  VEGETAȚIEI. Cetățenii care vor încălca măsurile expuse riscă să fie sancționați conform legislației în vigoare.
De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde caliatatea aerului inspirat!!!
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Fii cetățean exemplu spune nu arderii vegetației și da respectării naturii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta