Harta site-ului
Ajutor
Festivalul-concurs raional "Aho-aho, răsună Nistrul", ediţia a XII-a
Festivalul-concurs raional "Aho-aho, răsună Nistrul", ediţia a XII-a

La 24 decembrie 2016, în incinta Casei raionale de cultură s-a desfăşurat Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Aho-aho, răsună Nistrul”, ediţia a XII-a, care a avut ca scop promovarea genurilor de artă populară întâlnite în segmentul patrimoniului cultural raional „Tradiţii şi obiceiuri de iarnă”; valorificarea tezaurului cultural artistic, lărgirea spectrului de valori artistice ale fondului de folclor local; îmbogăţirea repertoriului colectivelor folclorice cu creaţii autentice de valoare şi reflectarea şi propagarea adevăratelor valori patrimoniale prin intermediul mass-media. La festival au participat 10 formaţii folclorice, care activează în instituţiile de cultură din raion. Programul colectivelor conţinea  colinde, urături tradiţionale şi drama populară, cea din urmă reprezintă obiceiul Semănatului, Steaua, Pluguşorul.
De la prima ediţie a festivalului au trecut, în grabă, 12 ierni spectaculoase, în care colectivele noastre artistice au colindat şi au urat întreg raionul Dubăsari, iar instrumentele lor zgomotoase au deşteptat bătrînul rîu, şuierînd şi-n lung, şi-n lat “Aho-aho, răsună Nistrul”. În acest an, pentru prima oară în istoria festivalului, ne-au onorat cu prezenţa sa, colectivele artistice din localităţile Goian, Corjova şi Roghi, care şi-au etalat talentul şi au împlinit ritualul din tradiția localității pe care o reprezintă. Dna Maria Jimbei, vicepreşedintele raionului Dubăsari i-a felicitat pe toţi cei prezenţi la eveniment cu apropierea sfintelor sărbători de iarnă, dorindu-le tuturor multă sănătate, prosperare, armonie, fericire, mult succes şi baftă în concurs şi fie ca cel mai talentat, creativ şi deosebit colectiv artistic să fie menţionat cu rîvnitul Premiul Mare.
 O veche zicală de pe la noi vorbeşte „Câte bordeie, atâtea obiceie”. Fiecare sat îşi are specificul şi tradiţiile sale, care s-au format acolo pe parcursul timpului. Aşa că fiecare colectiv a avut ceva mai special şi mai reprezentativ de prezentat în scenă. Vrednicii colindători și urători au încântat spectatorii cu programul de colinde, urături și obiceiuri de bun augur pentru Anul Nou, creând o atmonsferă de comuniune sufletească și artistică benefică și greu de uitat. La sfîrşitul evoluărilor, membrii juriului, format din Preşedintele juriului, dna Maria Jimbei-Vicepreşedintele raionului; Maria Perciuleac-şef Direcţie cultură şi turism; Anatol Cojuhari-metodist coordonator al casei raionale de cultură; Ion Nicolaev- consilier raional, directorul casei de cultură din s. Doroţcaia; Sergiu Pîslari- consilier raional, directorul casei de cultură din s. Holercani,  au fost puşi la  grea încercare, şi anume de a aprecia corect prestaţia colectivelor în scenă, conform unor criterii bine stabilite. În urma jurizării s-a decis:
Premiul Mare- Formaţia folclorică “Sălcioara”, s. Molovata;
Locul I- Formaţia folclorică “Nistrenii”, s. Doroţcaia
Locul II- Formaţia folclorică “Coşniţa” din s. Coşniţa
Locul III- Formaţia folclorică “Oxentencele” din s. Oxentea
 Diplomă pentru cel mai original obicei- Formaţia “Sălcioara” din s. Molovata;
Diplomă pentru cea mai frumoasă interpretare a colindei- Formaţia “Sălcioara” din localitatea Molovata Nouă;
Diplomă pentru cea mai autentică vestimentaţie- Formaţia folclorică din s. Goian;
 Menţiune- Formaţia folclorică din s. Roghi;
Menţiune-Formaţia folclorică din s. Corjova;
Menţiune- Formaţia folclorică “Cociereanca” din s. Cocieri;
 
Colectivele au fost premiate cu diplome şi cadouri de preţ.
Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Aho-aho, răsună Nistrul” este organizat anual de către Direcţia cultură şi turism, sub egida Preşedintelui raionului Dubăsari. În acest an festivalul s-a desfăşurat cu suportul celor de la PNUD Moldova.
În fiecare an suntem profund impresionaţi de colindele reactualizate din memoria bătrânilor, de ansamblurile folclorice, care ne cuceresc prin spontaneitatea și firescul prezenței scenice, prin frumusețea și ingeniozitatea vestimentaţiei și nu în ultimă instanță, prin autenticitatea și calitatea repertoriului performat scenic.
Aducem sincere mulţumiri tuturor participanţilor la acest minunat şi magic eveniment, spectatorilor, formaţiilor folclorice, conducătorilor artistici, casei raionale de cultură,  membrilor juriului, Administraţiilor publice locale de nivelul I pentru susţinerea şi delegarea colectivelor la eveniment şi transmitem cele mai sincere mulţumiri şi recunoştinţă pentru echipa PNUD Moldova.
 

 Olga Cibotenco, şef-adjunct, DCT

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Festivalul-concurs raional "Aho-aho, răsună Nistrul", ediţia a XII-a - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta