Harta site-ului
Ajutor
Festivalul artelor născute din tradiţii IA MANIA 2017
Festivalul artelor născute din tradiţii IA MANIA 2017

Ii şi cămăşi moldoveneşti, artizanat, meşteşugărit, spectacole culinare, expoziții de fotografii, concursuri de design, pictură, concert, trântă, târg și cele mai delicioase bucate tradiționale, toate acestea au putut fi găsite la Festivalul artelor născute din tradiţii IA MANIA 2017, organizat la 8 iulie în satul Holercani. Fiind la cea de-a cincea ediţie, organizatorii - Asociația Klumea au decis ediţia jubiliară să fie una specială şi anume prin semnarea unui parteneriat cu Consiliul raional Dubăsari pentru susţinerea la organizare şi prezentarea raionului Dubăsari în cadrul evenimentului.
Astfel, cele 11 primării în comun cu colectivele artistice din teritoriu, Consiliul raional, s-au pregătit cum au putut ei mai bine şi au convins vizitatorii din întreaga ţară, dar şi de peste hotare, cu mândrie, că anume raionul Dubăsari, este cel mai frumos şi pitoresc, fiind amplasat pe malul Nistrului, cu cele mai gustoase bucate, cei mai talentaţi artişti şi cei mai ospitalieri gospodari. Dubăsărenii au venit cu sarmale din frunză de vie, zmeură, sfeclă, plăcinte, saralii, dulciuri tradiţionale, “prajiţei zburători”, colaci, învârtite, plăcinte reci, vin şi țuică făcute acasă. Inclusiv au pregătit şi expoziţii excepţionale care au reprezentat satul şi locuitorii acestuia. Gospodinele din Coşniţa au plecat acasă cu trofeul “Plăcinta Dubăsariului”, Molovata şi Molovata Nouă au împărţit trofeul “Cele mai gustoase sarmale”, iar Consiliul raional Dubăsari a atras cei mai mulţi vizitatori cu aparatul de făcut ţuică amplasat chiar lângă cort, fiind menţionat cu titlul de “Cea mai savuroasă tărie a Dubăsariului”.
Colacul pregătit de gospodinele din Molovata şi câștigătorul premiului "Pâinea Dubăsariului”, a avut aproape 1 metru în diametru și a cântărit aproape 16 kilograme. Colacul a fost vândut în timpul unei licitații live, la IA Mania contra sumei de 100 de Euro și 200 de lei, care a fost împărțit tuturor vizitatorilor.  Banii câștigați au fost donați unei familii social - vulnerabile din satul Molovata.
Festivalul a început cu Parada Portului Popular, unde localităţile raionului şi-au etalat cele mai frumoase straie populare şi a culminat cu cea mai mare Horă dansată vreodată.
Voinicii din raionul Dubăsari s-au  trântit pentru un berbec, un iepure, un ied și un cucoș. Iepurele a fost câştigat de Constantin Chirilov, elev în clasa 8-a din Ustia, Cucoşul l-a primit Victor Ciarîcu, elev în clasa 6-a Holercani, Cârlanul a fost câştigat de Vadim Racu, elev în clasa 11-a tot din Holercani, iar Ion Gavrilaş din Molovata a plecat acasă cu Berbecul.
Cei peste 10 mii de oaspeţi ai raionului Dubăsari s-au simţit minunat şi au avut o zi plină de emoţii pozitive, iar pe întreaga durată a evenimentului au participat la târgul de artizanat și spectacolul culinar, au ascultat muzică bună, şi-au achiziţionat ii şi cămăşi tradiţionale, dar s-au bucurat şi de amabilitatea, primirea bunăvoitoare şi ospitalieră din partea gazdei – locuitorii Raionului Dubăsari.
Totodată, aducem sincere mulţumiri primarilor, colectivelor artsitice şi persoanelor care s-au implicat în pregătirea expoziţiei, prezentarea localităţii şi participarea la concursurile organizate în cadrul Festivalului IA MANIA.

Ecaterina RACOVEŢ,
şef Secţie

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Festivalul artelor născute din tradiţii IA MANIA 2017 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta