Harta site-ului
Ajutor
Șezătoare ca pe timpuri organizată în raionul Dubăsari
Șezătoare ca pe timpuri organizată în raionul Dubăsari

Astăzi, lucrătorii din domeniul cultură, tineret, etc din raionul Dubăsari și-au dat întâlnire la șezătoare. Așa cum din moși strămoși, la șezătoarea de astăzi 28 iunie 2022, în cadrul zilelor portului popular, s-au cântat cântece, s-au rostit poezii, diferite istorioare hazlii, ,,De la lume adunate și-napoi la lume date”, care de altfel a fost și genericul acestei frumoase întâlniri.  Totodată, participanții,  au reușit să se familiarizeze cu semnificația iei, procesul de coasere a acesteia, ce simbolizează fiecare culoare și ce poveste ascunde fiecare element de pe cămașa cu altiță tradițională, care diferă de la o regiune la alta.
De la Marcăuți la Molovata Nouă, oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au încins în hore dar și dansul ciuleandra, care cândva pe timpuri era de nelipsit la nunțile din Moldova. Locul de petrecere a șezătorii a fost Casa raională de cultură din comuna Coșnița, scena căreia pentru câteva ore, a îmbrăcat straiele de casa mare. 
,,Important este ca tradițiile poporului nostru să nu se piardă în timp, să fie preluate de cei mai tineri ca apoi să fie transmise și mai departe”, a relatat șefa Secției cultură și turism Maria PERCIULEAC.
Datorită acestei șezători, organizatorii Secția cultură și turism, biblioteca publică raională și Centrul raional de tineret au reușit să renască valorile eterne populare practicate cândva de națiune.
La șezătoare femeile au împletit, au improvizat torsul lânii, dar și au țesut, și-au reamintit pe toate pe care le-au învățat de la părinți și bunici.
Șezătoarea este un eveniment care îmbină în el o mare parte a elementelor folclorice precum: cântecul, dansul, snoave, de asemenea meșteșugurile populare practicate de moldoveni și multă voie bună. 
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
465166128689
2022-07-02 23:00:29
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Șezătoare ca pe timpuri organizată în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta